Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország csökkenti a bevándorlók juttatásait

Tóth Dalma

2016.04.28. 17:58

Németországban erõsen szûkíthetik az uniós államokból érkezõ bevándorlók jogosultságát a szociális támogatásokra.
BERLIN, 17:58

Németországban erősen szűkíthetik az uniós államokból érkező bevándorlók jogosultságát a szociális támogatásokra.

A Berliner Morgenpost értesülései szerint a munkaügyi és szociális minisztérium terve alapján az uniós külföldiek hat hónap helyett öt év után férhetnének hozzá az ellátórendszer juttatásaihoz.

A törvénytervezet szerint kizárják a szociális segélyre és munkanélküli támogatásra jogosultak köréből azon uniós bevándorlókat, akik nem dolgoznak vagy nem szereztek korábbi németországi munkaviszony révén jogosultságot a társadalombiztosítás ellátásaira.

A javasolt új szabály szerint közpénzből finanszírozott támogatás csak akkor jár, ha az illető öt éven keresztül állami segítség nélkül gondoskodott magáról.

A szándékosan nagyon magasra emelt "belépési küszöb" a szociális juttatások megszerzését célzó bevándorlás visszaszorítását célozza.

A jogosultsági körből kizárt uniós állampolgárok csak egyszeri, áthidaló támogatást kaphatnak, ha nem tudják ellátni magukat. A tervezet szerint a német állam négy hétig gondoskodna lakhatásukról, élelmezésükről és egészségügyi ellátásukról valamint kaphatnának hitelt a hazautazás költségeinek fedezésére.

A tárca a szövetségi szociális bíróság tavaly év végi döntéseire reagál a szigorítással. A bíróság ítéletei alapján az uniós tagállamokból érkezett, rászoruló bevándorlók hat hónapi németországi tartózkodás után jogosultságot szereznek szociális támogatásra.

A városi és települési önkormányzatok szövetsége szerint a kasseli bíróság döntései "végzetes" ösztönző erőt fejthetnek ki, mert a német szociális segély nagyobb, mint az ipari munkások fizetése a legszegényebb uniós tagállamokban. Az érdekképviselet számításai alapján rövidesen 130 ezer uniós bevándorló szerezhet jogosultságot, ami éves szinten 600 millió eurós költség a menekültválság miatt eleve szorult pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatoknak.

Andrea Nahles munkaügyi és szociális miniszter a tervezett szigorításra utalva azt mondta: elfogadhatatlan, hogy bárki is csak azért változtat lakóhelyet az EU-ban, hogy szociális támogatást szerezzen egy másik országban, holott hazájában is működik ellátórendszer.

Hasonlóan vélekedett Angela Merkel kancellár is, aki a társállamokból érkező bevándorlók szabad munkavállalása körüli vitával kapcsolatban egy 2014-es interjúban kiemelte, hogy az EU nem a szociális ellátórendszerek és juttatások uniója.

Németországban Nagy-Britanniához hasonlóan kiterjedt közéleti vita bontakozott ki a munkaerő szabad áramlásának elve és a szociális juttatások összefüggéseiről. A kisebbik jobbközép kormánypárt, a CSU szigorú fellépést sürgetett a szociális juttatásokkal visszaélő bevándorlók ellen.

Aki csal, az repül"

- hangoztatták a bajor párt képviselői.

A német hivatalok valószínűleg megvizsgálják az uniós társállamokból érkezett bevándorlók nem Németországban élő gyermekei után fizetett családi pótlék úgynevezett indexálásának lehetőségét. Az indexálás azt jelenti, hogy a családi pótlék összegét hozzáigazítják annak az országnak a létfenntartási költségeihez, amelyben a gyermek tartózkodik. 

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére