Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németországnak van egy megoldásra váró problémája: a frusztrált fiatal migránsok

Tóth Dalma

2017.08.08. 20:28

A migránsok kiábrándultak és a német hatóságokat okolják kilátástalan helyzetükért. A német menekültrendszerrel alapvetõ problémák vannak, miközben a fiatal migránsok is egyre frusztráltabbá válnak - írja a Deutsche Welle egyik libanoni származású munkatársa, miután ellátogatott arra a migránsszállásra, ahol a hamburgi késelõ lakott.
BERLIN, 20:28

A migránsok kiábrándultak és a német hatóságokat okolják kilátástalan helyzetükért. A német menekültrendszerrel alapvető problémák vannak, miközben a fiatal migránsok is egyre frusztráltabbá válnak – írja a Deutsche Welle egyik libanoni származású munkatársa, miután ellátogatott arra a migránsszállásra, ahol a hamburgi késelő lakott.

A hamburgi késes támadásban egy ember meghal,t hat pedig megsebesült, amikor a 26 éves Ahmed A. az egyik Barmbek negyedében működő szupermarketben kést rántott, majd figyelmeztetés nélkül szurkálni kezdte a vásárlókat. A férfi az Egyesült Arab Emírségekből származott. A merénylőt Németországban egy hamburgi migránsotthonban regisztrálták, de kiderült, hogy később kiutasították, ám nem hagyta el az országot, mert nem voltak papírjai. A polgármester különösen felháborodott az eset kapcsán, mivel egy olyan ember támadt német polgárokra, aki korábban a védelmüket kérte. A hatóságok ráadásul tudtak arról, hogy Ahmed A. radikalizálódott. Korábban arról írtunk, hogy pont emiatt meg is próbálták beszervezni informátornak. A férfi kísérletet tett arra is, hogy Szíriába szökjön és az ISIS kötelékében harcoljon.

A DW riportere azért látogatott el a migránsszállóra, mert arra volt kíváncsi, hogy ki is volt valójában Ahmed A., aki megölt egy ártatlan embert és többeket megsebesített. A látogatása során azonban olyan dolgokra is fény derült, amire ő sem gondolt volna.

Ahmed nagyon vallásos volt és szélsőséges nézeteket vallott – mondta a szomszédja. A 26 éves férfi minden nap többször kikiabált a szobájából és imára hívta a többieket. Egyesek szerint egy ISIS zászló is volt a szobájában, mások pedig azt állítják, hogy néha füvezett.

Mindig is tudtuk, hogy az Iszlám Állam tagja – mondta az egyik nő.

A többi lakó állítólag panaszkodott Ahmedra a szállás vezetőségénél, azonban sem a szállás üzemeltetője, sem a német hatóság nem kezdett semmit az esettel, annak ellenére, hogy tudták, Ahmed radikális. Azonban a hivatalos szervek hozzáállásán kívül a migránsokkal is baj van.

A német politika áldozataként tekintenek magukra

A riporter a szálláson rengeteg olyan fiatal migránssal találkozott, akiknek semmi dolguk. Zenét hallgatnak, elmennek a boltba bevásárolni, főznek, kosárlabdáznak. Nagyon kevesen vannak, akik dolgoznak – ráadásul ők is illegálisan – vagy német nyelvleckéket vesznek. A többiek csak vegetálnak. Egész nap a szálláson üldögélnek, esznek, isznak, WhatsApp-on beszélgetnek a családjukkal, majd este elmennek aludni – ennyiből áll számukra az élet.

Ráadásul minden egyes nappal egyre kevésbé motiváltak, hogy csináljanak valamit.

A migránsok többsége azt gondolja, hogy két éven belül sikerül a nulláról talpra állniuk. Lesz saját házuk, munkájuk, megtanulnak németül és a családtagjaikat is Németországba hozhatják családegyesítés címén. Azonban amikor megtapasztalják, hogy nem megy minden olyan flottul, ahogy ők azt elképzelték, akkor megtörnek.

A német nyelvtanulás nem megy olyan könnyen nekik. Hiába tanítják meg különórákon az alapokat, nem gyakorolják a nyelvet. Többségük megszólalni sem tud németül.

A lakásszerzés sem megy máról holnapra. Még egy német állampolgárnak is nehéz lakáshoz jutnia, nemhogy egy migránsnak, ez pedig csak egy újabb kudarc számukra.

A rengeteg illegális bevándorló leterheli a rendszert, ezért a hivatalok is lassan dolgoznak. A migránsok pedig türelmetlenek és felőrli őket a várakozás, bizonytalanság lengi körül őket, mivel nem tudják, hogy megkapják-e a menekültstátuszt vagy sem. Szép lassan rájönnek, hogy Németországban sincs kolbászból a kerítés. Csak nagyon keveseknek sikerül integrálódniuk a német társadalomba, ők a kiváltságos kategóriába tartoznak. Mindehhez azonban nagyon sok türelemre van szükség, ami egyre inkább fogy a migránsok körében.

Úgy látják, hogy habár fizikailag Németországban tartózkodnak, gondolatban máshol járnak.

Az pedig nagyon veszélyes, ha a fiatal migránsok elveszettnek érzik magukat.

Márpedig ők így éreznek. Ráadásul úgy gondolják, hogy a céljaikhoz nem kapnak meg minden támogatást a németektől. A hatóságokban már nem bíznak, mert úgy vélik, nem hallgatnak rájuk. Továbbá azon is fel vannak háborodva, hogy a média nem foglalkozik velük úgy, mint amikor tömegesen ideérkeztek és a hírekbe már csak az kerül be, amikor valakit megtámadtak. Ennél több figyelemre vágynak.

A rendszerrel alapvető problémák vannak, miközben a migránsok is türelmetlenek. Ha minden így halad tovább, csak idő kérdése, hogy mikor bukik meg a Willkommenskultur.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére