Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzetközi Energiaügynökség: csökkenteni kell az áramfogyasztást minden európai háztartásban

888.hu

2022.10.05. 12:45

Az energiaügynökség szerint az európai háztartásoknak és vállalkozásoknak jelentősen csökkenteniük kell az energiafogyasztást, hogy a következő télen is megmaradjanak a tartalékok.

 

A csoport elemzése, amelyet még azelőtt készült el, hogy Oroszország megszakította volna a földgáz áramlását az Északi Áramlat-1 földgázvezetéken keresztül, és még azelőtt, hogy az Északi Áramlat rendszerében a múlt héten példátlan károk keletkeztek volna, arra figyelmeztetett, hogy „nem zárható ki az Európai Unióba irányuló orosz gázvezeték-áramlás teljes leállítása”. A miniszterek az energiaárakkal küzdenek, melyek egyes országokban már a hússzorosára emelkedtek meg.

A Nemzetközi Energiaügynökség közlése szerint a piacok már készülnek az „orosz magatartás miatt példátlanul bizonytalan ellátási helyzetű télre”, a fogyasztók és politikai döntéshozók számára pedig az energiaellátás biztonsága „kiemelt kérdéssé”vált.

 

Több ország, köztük Franciaország és Spanyolország is felszólította már a lakosokat, hogy a téli hónapok előtt csökkentsék az energiafogyasztást.

 

A csoport közli, hogy gáztakarékossági intézkedések végrehajtása kulcsfontosságú lesz a készletek megfelelő szinten tartása érdekében is a fűtési szezon végéig.

Emmanuel Macron francia elnök ennek megfelelően a múlt hónapban arra szólította fel a polgárokat, hogy „a szokásosnál egy kicsit kevesebbet” használják a légkondicionálót és a fűtést – például úgy, hogy a tél folyamán a beltéri hőmérsékletet 19 Celsius-foknál ne legyen magasabb.

Közben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az Európai Unió „kötelező célt” fog javasolni a tagállamok villamosenergia-fogyasztásának csökkentésére a csúcsidőszakokban. Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezető igazgatója korábban arra buzdította az európai vezetőket, hogy tegyenek meg mindent a földgáz megtakarítása érdekében – akár úgy, hogy a szén- és olajtüzelésű energiatermelést megnövelik, vagy a háztartások hőmérsékletét szabályozzák.

 

Az első azonnali lépés az európai gáztárolók tél előtti megfelelő szintre való feltöltéséhez az, hogy csökkentsük Európa jelenlegi gázfogyasztását, és a megtakarított gázt tárolókba helyezzük.”

– érvelt.

Hozzátette, hogy az nem lesz elég, hogy csak a nem orosz forrásokból származó gázra támaszkodnak, hiszen ezek szállítására nem áll rendelkezésre elég mennyiség.

Az orosz szállítások tavaly az európai földgázellátás 40 százalékát tették ki – ez az arány a múlt hónapra már 9 százalékra csökkent. Németországban, a kontinens legnagyobb gazdaságában az orosz földgáztól való függőség 55%-ról 35%-ra csökkent.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére