Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzetközi sajószemle

Horváth József György

2016.11.18. 10:28

Ezt olvassuk mi

Merkel és Obama: búcsú a régi szép időktől címmel a független német portál azt írja, Berlinben „Obama elnök és Merkel kancellár mérleget vont. A boldog politikusok másként festenek” – írja, hozzátéve, hogy „ironikus”, hogy közös fellépésüket a Russia Today globális tévéállomás élőben közvetítette, szimultán tolmácsolással. A két politikus tanácstalanságot sugárzott.

 

A populista hullám Angela Merkelt defenzívába szorítja címmel a lap így foglalja össze cikkének lényegét: „Trump győzelme  és az európai migránsellenes érzület a német kancellárt és menekültpolitikája ellenzőit segíti. A lap cikkéhez kommentárra kérte a 62 éves kancellárnőt, de az elhárította a kérést, miközben munkatársai interjúikban megerősítették elkötelezettségét az eddigi „értékek” mellett.

 

Pofátlan hazudozásokon” alapulnak az amerikai külügyminisztériumnak az Oroszország elleni vádjai Szíriát illetően, nyilatkozta az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konascsenkov dandártábornok. Az oroszországi légierő már 28 napja nem hajt végre bevetést Aleppó térségében. Tegnap ugyanakkor Elizabeth Trudeau, az amerikai külügyminisztérium  szóvivője közölte, új adatok állnak a rendelkezésükre, amelyek szerint az orosz légierő hat kórházat támadott meg. Csak éppen nem volt hajlandó elárulni, hol vannak ezek az adatok, amikor tegnap a Russia Today újságírója azt egy washingtoni sajtótájékoztatón megkérdezte. /A Russia Today közvetítette a sajtókonferenciát, amelyen az amerikai szóvivő zavarba és dühbe jött, majd közölte, az RT-t nem kezeli úgy, mint a többi médiát, mert az kormánypropaganda szócső, és ezután a BBC – a brit kormány szócsövének – tudósítóját szólította fel kérdése feltevésére./

                                              

Isten veled amerikai neoliberalizmus. Új korszak jött el címmel a brit lap ezzel a kretén mondattal kezdi cikkét: „Az Egyesült Államokban a neoliberális korszak neofasiszta durranással ért véget.” Majd józanabb hangra váltva így folytatja: „Donald Trump politikai diadala szétverte a demokrata és republikánus pártok establishmentjeit – amelyek közül mindkettő a nagy pénzhez és a prostituált politikusok uralmához nőtt.” Az első számú tennivaló most Trump ellen az, hogy a szenvedőket – akiket 40 év neoliberális uralmi időn át nyomtak el – beszélni engedjék. És „nem szabad elfordulni az amerikai külpolitikai elfeledett népeitől, mint az izraeli megszállás alatt lévő palesztinokról, az amerikaiak által támogatott szaúdi haderők által megölt jemeni civilek vagy a növekvő amerikai katonai jelenlétnek kitett afrikaiak.

 

Fareed Zakaria, a CNN geopolitikai beszélgető műsorának vezetője Ezek a külföldi csodálók tapsolnak Trumpnak. Mi bennük a közös? címet kapott cikkét egy olyan fotó illusztrálja, amelyen egy csadoros nő Nigériában a helyi újságot olvassa, amelynek címoldalán ez a szalagcím látható: „Trump győzelme megrázza a világot”. A cikk a harmadik sorban a görög szélsőjobboldali Arany Hajnalt, a negyedikben a magyar miniszterelnököt, mint olyanok, akik „a fantasztikus hírt” üdvözölték. Az előbbi neonáci, az utóbbi illiberális államot akar építeni hazájában. (Zakaria volt az „illiberális demokrácia” fogalom megalkotója, amire meglehetős késéssel jött csak rá a hazai balliberális sajtó, mely a 2014-es tusványfürdői vonatkozó beszéd elhangzása után egy ideig azt állította, ilyen fogalom nincs is és azt Orbán Viktor találta ki.) Zakaria ezután idézi az olasz Öt Csillag Mozgalom vezetőjét, Beppe Grillót, aki Trump győzelmét azzal ünnepelte, hogy „baszhatják most a szabadkőművesek és a nagyobb bankok”. A cikkben a sok rosszfiú mellett – így a világrendet aláásó Moszkva – jófiúként ott van Radoslaw Sikorski, a volt lengyel külügyminiszter (felesége, a szintén neokon Anne Applebaum e lap rendszeres visítója), aki szerint „Amerika befolyása és elkötelezettsége volt biztonsági takarónk. Most meg lerántják rólunk" – idézi Zakaria Sikorskit.


Az Egyesült Államoknak Oroszországot felelősségre kell vonnia agressziója miatt címen Ben Arcdin demokrata szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke cikkében Oroszország terjeszkedéséről ír, amelyet a szovjet terjeszkedéshez hasonlít, majd még – a neoliberálisok és háborús héják szokása szerint – megvédendő  „értékekről”  értekezik. /Nyilván robotgépek által megölt esküvői menetet, porig bombázott kórházakat, Guantánamót, aranyos szaúdi stratégiai partnerkét, stb. értve alatta./

 

Az Angela Merkelt meglátogató Obama tegnap élesen bírálta az online oldalakon terjedő hamis híreket és kijelentette, Trump nem fog sokáig hivatalában maradni, ha ezek ellen nem lép fel. Arra szólította fel Trumpot, hogy legyen kemény Oroszországgal szemben. (Az Obamához és Merkelhez hasonlóaknak nem tetsző „hamis” hírek ellen a Google és a Facebook által indított háborúról írva a vezető amerikai lap november 14-én ismertette a két online óriás döntéseit, mint a Facebookét, amely megvonja hirdetéseit a „hamis híreket” terjesztő portáloktól.)


Törökország szabad sajtója hervad, ahogyan Erdogan 120 újságírót börtönöz be címmel a lap Kadri Gursel török publicista esetével indít, aki bírálta a török elnököt, amiért az annyira nem állhatja a dohányzást, hogy stábja tagjaitól elkobozza cigarettájukat. Ezért terrorizmus vádjával tartóztatták le és indítottak ellene büntetőeljárást.  (A hazai ballibeárlis források nyomán a külföldi sajtó a magyar sajtó helyzetét folyamatosan a törökkel hasonlítja össze.)

 

Trump világa: az új nacionalizmus címmel a globális brit hetilap szerint noha Trump „Tedd Amerikát naggyá!” ígérete Ronald Reagan 1980-as választási jelmondatára hasonlít, a kettő között óriási a különbség. Reagan kifelé nyitott a világra (az Economist elfelejtette, hogy a terjeszkedő szovjet birodalom miatt kellett ezt tennie), míg Trump vissza akar húzódni. „Reagan Amerikája optimista volt, míg Trumpé dühös. Hát ez az új nacionalizmus”. Majd jön a „sovinizmus” és az a düh, hogy Trump nem akar fellépni a Dél-kínai-tengeren agresszor Kínával szemben. /Amerika e tengerre küldte nemrégiben repülőgép hordozó anyahajóját is./

 

Hosszú tudósításban számol be a globális tévé arról, miként folyik zárt ajtók mögött a Soros által indított Trump-ellenes háború megvitatására összetrombitált titkos ülés.


Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök közölte, követheti Oroszország példáját és otthagyja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, mert azok csak a kis országokat vonják felelősségre. Majd nekitámadt a nyugati országoknak, amiért azok bírálják a kábítószerek elleni háborúja miatt.  Ezután még ezt mondta: ha az USA helyett Kína és Oroszország hoz létre egy új világrendet, az első leszek, aki csatlakozik majd hozzá. 

 

Az amerikai tévéállomás egy 39 éves eritreai nő „élményeiről” számol be, aki németországi menekülttáborban dolgozott. Elmondta, az ott szerzett tapasztalatai megrázóak, mert a muzulmán migránsok gyűlöletüket fejezték ki a keresztényekkel szemben. Muzulmán szülők gyerekeiknek azt is mondták, ne játsszanak keresztény gyerekekkel és figyelmeztették őt, bűn a keresztény menekülteket segíteni. Elmondta még, iszlamizálni akarják Németországot.

 

Lengyelország győzelmet szagol a brüsszeli bírósági viszályban címmel a brit globális lap arról ír, hogy egy hónappal azelőtt, hogy az EU figyelmeztetései ellenére a varsói kormány kinevezni készül az alkotmánybíróság tagjait, abban bízik, hogy Brüsszellel szemben az üggyel kapcsolatos harcban győzni fog. Ebben úgy érzi, a Brexit és Trump győzelme megerősíti. Egy lengyel diplomata szerint a kormánya ellen megindított „jogállami” eljárásra fütyülnek az EU-val szemben a lengyel szuverenitást féltő Varsóban, mert „a problémát magunk akarjuk megoldani”. Lengyelország kezére játszik, hogy Magyarország blokkolna bármilyen Varsó elleni brüsszeli lépést, míg Varsó és más nagyobb ország nem akar beavatkozni, mert attól tart, elidegenítik Lengyelországot.   

 

Az amerikai hírportál lebuktatta Keith Ellison baloldali demokrata kongresszusi képviselőt, aki a Demokrata Párt Országos Bizottságának elnöki posztjára pályázik. Videót tett közzé, amelyen látható, amint Ellison a 9/11-es támadást belső munkának minősíti,  és ahhoz hasonlítja, ahogyan a nácik gyújtották fel a Reichstagot és a kommunistákat vádolták vele.

 

A jobboldali független német hírportál a görög Ta Nea lap híradását idézi, amely szerint szerdáról csütörtökre virradóra „pokol éjjel” volt Kiosz szigetén, ahol a migránsok a helyiekkel csaptak össze. A migránsok felgyújtották táborukat (Szuda menekülttábor). Az összecsapás szerda este kezdődött és csütörtökön a kora reggeli órákban ért véget. A migránsok a tábor melletti lakóházak közül többet is felgyújtottak.

 

Németország jelentősen megnőtt a török menedéket kérők száma: az év eleje óta 4437-en kértek menedéket, ami több mint a tavalyi kétszerese.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére