Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzetközi sajtószemle

Sümeghi Lóránt

2016.05.10. 10:52

„Faymann, ex-kancellár jó állást akar magának Brüsszelben”, jelenti címében a német gazdasági-politikai portál. „Pontosan ez az a magatartás, amely az EU-t sírjába taszítja”, teszi hozzá és azt, hogy az Unió „azok pártok önkiszolgáló boltjának tűnik, amelyek leáldozó szakaszukban maguknak szép életnívót akarnak az adófizetők terhére”. Werner Faymann közvetlenül lemondása után telefoninterjút adott, amelyben azt mondta, két-három hónap szüksége van arra, hogy kiheverje a stresszt és utána új munka után néz magának az EU-ban. A Die Presse nevű (vezető) osztrák lap vezércikkében erősíti meg, egy demokráciához méltó, hogy egy olyan elnök, amelyről saját országa nem tud gondoskodni, az megfelelően dolgozhasson saját hazájáért, és ezért Faymann-nak lehetőséget kell kapnia e feladatkörének kifejtésére az EU-ban. A cikk alatti kommentek, írja a portál, hevesen elutasítóak. Hozzáteszi: „Az SPÖ problémája Ausztriában nevezetesen az, hogy követ nem hagynak megmozdítatlanul – beleértve az EU-t - azért, hogy azt tegyék, ami saját hálózatukat szolgálja.”

                                                               *             *             *

Egyre nagyobb azok aránya, akik az uniós tagországokban az EU elhagyására voksolnának, jelenti a legfrissebb közvéleménykutatási eredményeket a hírportál. Olaszországban ez már 48 %, Németországban 34 %. A megkérdezett európaiak mintegy fele, 45 % azon a véleményen van, hogy saját országában népszavazást kellene tartani az EU-ban maradásról, derül ki az Ipsos Mori felméréséből.

                                                               *             *             *

Tegnap Berlinben az Open Doors (Nyitott kapuk) keresztény szervezet jelentést tett közzé Berlinben „Keresztényüldözés Németországban” címmel, melyből kiderül, hogy a keresztény menekültek mindinkább a muzulmán menekültek és a biztonsági személyzet (!) erőszakjának áldozataivá váltak. A keresztény menekültek körében „félelem és pánik” uralkodik. Különösen a keresztényi hitre tért iráni és afgán menekültekről van szó. Megtorlással fenyegetik őket, ha nem vesznek részt a közös iszlám imákon.

                                                               *             *             *

Az ENSZ évente valamennyi menekült tíz százalékát globálisan osztaná szét. Az éves menekültpopuláció 19,6 millió. Ban-ki Mun főtitkár tegnap New Yorkban bejelentett terve szerint tehát majdnem két millió menekült kapna évente új hazát. Erről fog tanácskozni a világszervezet szeptember 19-i csúcstalálkozóján.

Joggal aggasztja Merkel kancellárt Faymann lemondása a szomszédos Ausztriában, mert láthatja, milyen gyorsan hullhatnak a fejek a migráció kezelésének ügyében, írja a német lap. Az osztrák kancellár eleste csak az első dominó a várható bukások sorában.

DER SPIEGEL

„Ma délelőtt ül össze a bajor kormánykabinet és dönt arról, a tartomány indítson-e pert a szövetségi kormány ellen annak liberális menekültpolitikája miatt”, kezdődik a német hetilap főszerkesztőjének reggeli köremailje. Horst Seehofer, a CSU elnöke ezzel fenyegette meg Berlint. Most azonban talán erre még nem kerül sor, mert Seehofer más módszert talált, hogy belecsípjen Merkelbe: a bajor vezető most azt fontolgatja, hogy a CSU saját programjával lép a nyilvánosság elé a 2017-es parlamenti választások előtt, ugyanis a keresztényszocialisták most semmiképpen nem akarják ugyanazt képviselni, mint a kereszténydemokraták,: „A végén még kiveszi a C betűt pártja nevéből, mivel az Angela Merkel pártjának nevét is díszíti. A ’keresztény’ amúgy is gyanúsan csenget a menekültek megsegítése iránt, ami persze az ördögtől való”, sikolt fel a balliberális főszerkesztő a kereszténységet számon kérve Seehoferen.

A német bulvárlap olyan értesüléseit közölte, amelyek szerint az EU vezetői azon tanácskoznak, mit tegyenek, ha bedől az EU-török menekültegyezmény. Ekkor életbe lépne a B-terv, melynek eredményeként a milliárdokat a törökök helyett a görögök kapnák és ott szigeteken helyeznék el a menekülteket.

„Az amerikai politika az Irán-megállapodást kockára teszi” címmel a vezető amerikai lap így kezdi cikkét: „Talán nincs fontosabb Obama elnök külpolitikai örökségénél, mint az iráni nukleáris megállapodás sikere”. De a kontraproduktív washingtoni politika, amely állandóan azt hajtogatja, hogy Irán megszegi az egyezményt, és amely veszélyt jelent az Iránnal dolgozni akaró európai banknokra nézve, most kockáztatja a megállapodást  és  erősíti az iráni „héjákat”, akik azt mondhatják, a megállapodás nem hozta meg az ígért gazdasági előnyöket. A fő probléma az, hogy az európai bankok rettegnek, ha pénzt juttatnak Iránnak, mert akkor hatalmas büntetésre számíthatnak a még mindig helyükön hagyott amerikai szankciók miatt. 2012 óta az európai bankok 15 milliárd dollár büntetést voltak kénytelen fizetni, mert e szankciókat megsértették. Az amerikai szankciók kiterjednek azon iraki intézményekre, vállalatokra, amelyekben a Forradalmi Gárda tulajdonrészt képvisel. Az európai intézmények rutinszerűen kapnak fenyegetést, hogy megszegik a szankciókat a Nukleáris Irán Ellen Együtt (United Against Nuclear Iran) amerikai lobbicsoporttól. (Melynek feje Joseph Liebermann szenátor, aki arról ismert, hogy ő az, aki a szenátusban még a többieknél is inkább hangsúlyozza Izrael érdekeit.)

                                                               *             *             *

Kritikus pillanathoz érkezett a BBC 94 éves történelmében. A magánszektorban működő versenytársai azzal vádolják, hogy közpénzeket használ fel piactorzításra. A kormányzó konzervatívok egyes politikusai pedig azzal támadják, hogy baloldali intézményes elfogultsággal működik. A kormány csütörtökön hozza nyilvánosságra teveit a BBC új alapító kartájának lefektetésére. Ha a kartát nem újítják meg, az 2017-ben lejár, és akkor vége a BBC-nek. A BBC éves költségvetése 3,72 milliárd font, írja a lap. Nyomás nehezedik az adóra, hogy hozza nyilvánosságra sztárjai fizetését, amire az nem hajlandó. John Whittingdale kulturális államtitkár a Cambridge Egyetem konzervatív diákkörének azt mondta, hogy gyakran „bedilizik” attól, ahogyan a BBC a pártatlanságát megkérdőjelező panaszokra válaszol és ahogyan „kissé őrülteknek” festi le a népszavazáson az EU elhagyására szavazni akarókat. Whittingdale azt mondta, ha az új karta nem lép életbe, a BBC megszűnik létezni, ami „olykor csalogató kilátás”, tette hozzá. 2009 óta a BBC számos vezetőjét engedte el, a bérkiadásokat harmadára csökkentette, és bejelentette, hogy további ezer embertől válik meg.

A hírportál ezzel a címmel jelentette meg cikkét: „Volt facebook-alkalmazottak: rutinszerűen nyomtuk el a konzervatív híreket”. A cikk így indul: „A facebook alkalmazottai rutinszerűen hagytak el a ’Trending News’ rovatból olyan sztorikat, amelyek konzervatív olvasók érdeklődésére tarthattak számot. Azt is elmondták, hogy utasítást kaptak, egyes sztorikat művi úton telepítsék a Trending News modulba – még akkor is, ha nem voltak elég népszerűek ahhoz, hogy megérdemelték volna felvételüket. Sőt, egyes esetekben nem is „trendi” sztorik voltak. Magáról a facebookról szóló híreket nem tehettek be. A rovatnak csak az USA-ban 167 millió olvasója van egy adott pillanatban. Ha ugyanaz a sztori trendi volt ahhoz, hogy az algoritmus átvegye egy konzervatív forrásból (mint a Breitbart, a Newsmax vagy a Washington Examiner), azt kiszűrték – hacsak az ugyanúgy nem jött le a New York Times-ban, a BBC-n vagy a CNN-en.

„Az illegális bevándorlók több szociális segítséget kapnak az amerikai családoknál” címmel a konzervatív amerikai hírportál azt írja, az illegális migránsok mintegy ezer dollárral több szövetségi szociális támogatást kapnak a támogatott nem migráns háztartásoknál.  Az előbbiek átlagban évi 5692, az utóbbiak 4431 dollár támogatást kapnak.

A dán kormány feketelistát állít fel, hogy ne engedje be azokat a külföldi imámokat és más prédikátorokat, akik gyűlöletet gerjesztenek beszédeikben, jelenti az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja.

Több száz nagy-britanniai autóbusz külső felületén engedélyezték a „Subhan Allah” (Dícsérd Allahot) felirat elhelyezését néhány hónappal azután, hogy a Miatyánkot tartalmazó reklámot letiltottak a mozikból, jelenti a brit napilap.

A nagyon silány látogatottságú, Magyarországról elsősorban az antiszemita veszélyekről beszámoló kanadai hírportál (melyen a cikkek utáni néhány komment jórészt a szerkesztőktől származik, nevük feltüntetése mellett) tegnap délután Szelényi Zsuzsa magyarországi parlamenti képviselő írását posztolta e címmel: „Magyarország Oroszország új bástyája Európában”. A főszerkesztő, Christopher Adam fordításában megjelent cikk e szavakkal  kezdődik: „Viktor Orbán has not only gone against…” . A helyes fordítás ez lett volna: „Viktor Orbán has not only went against…”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére