Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Norvégia segíthet az EU-nak elszakadni az orosz gáztól

888.hu

2022.06.24. 10:00

Az unió szerint ha már függeni kell valakitől, akkor azok inkább a norvégok legyenek, de ne Putyin.

 

„Norvégia több gázt fog exportálni az Európai Unióba, ezzel sikerülhet valamelyest visszafogni a közösségben az energia árának emelkedését és fokozni az ellátás biztonságát.”
írta meg a Bloomberg. Oroszország különböző okokra hivatkozva már az uniós tagok majdnem felének kevesebb gázt küld.

Mióta Moszkva lerohanta Ukrajnát, az unió azon dolgozik, hogy felszámolja az orosz energiától való függőségét. A közösség tagjai keresik az alternatív forrásokat, ahonnan energiát szerezhetnek, ami egyre égetőbb szükség lesz, mivel Európa már most gázhiánnyal küzd. A téli időszakra az előirányzat szerint 80 százalékosra kell feltölteni a gáztárolókat az EU-ban, azonban jelenleg csupán valamivel több mint 50 százalékos a töltöttség. Szakértők attól tartanak, hogy az előírt szintet nem fogják tudni elérni az országok, mivel egyre visszafogottabb mértékben érkezik a gáz az oroszoktól.

 

Európa megfizet az orosz gáztól való függőségéért.”

 

– mondta Frans Timmermans, az Európai Unió éghajlati főbiztosa utalva arra, hogy a rekord szintű európai gázár drágítja az energiát, ami gyorsítja az inflációt.

 

Nem bánom, ha egy olyan közeli baráttól kell függeni, mint Norvégia, de az soha többé nem fordulhat el, hogy egy olyan valakitől függjünk, mint Putyin.”

 

– nyilatkozta Timmermans, miután Brüsszelben találkozott Terje Aasland norvég energiaügyi miniszterrel.

 

Norvégiában az idei év első hónapjaiban magas termelési szintről lehetett beszámolni és szakértők szerint ez a tendencia folytatódni fog az év hátralevő részében is. Ez jó lehetőséget biztosít arra, hogy az EU növelje az importot az északi országból. Az uniós döntéshozók az idei évben nagyjából kétharmadával kívánják visszaszorítani az oroszországi importot és 2027-ig fokozatosan felszámolnák a teljes orosz fosszilis energiahordozó vásárlásokat.

 

Norvégia és az Európai Unió partnerek lesznek és együtt néznek szembe Putyinnal, aki az energiával akar zsarolni minket.”

 

– jelentette ki Timmermans, majd európai szintű szolidaritásra szólított fel. Norvégia az unió második legnagyobb gáz beszállítója. Jelenleg teljes kapacitással küldi az energiahordozót a közösségnek, ami a mostani rekord árak mellett kifejezetten előnyös üzlet a számára. A hírek szerint az unióval között új megállapodás értelmében majdnem 100 terawattóra többletenergiát pumpálnak az európai piacra.

A norvég kormány közölte, hogy az idén a teljes gáz exportjuk 8 százalékkal 122 milliárd köbméterre fog nőni. A többletmennyiség idén nagyjából 9 milliárd köbméterrel nőtt a 2021-es értékesítéshez képest. Ez még így is kevesebb az Oroszországból érkező mennyiségeknél, ami tavaly több volt, mint 155 milliárd köbméter. Ez az unió teljes fogyasztásának nagyjából 40 százaléka volt.

A csütörtöki megállapodás Norvégiával ugyan nem jelent gyógyírt a problémára, de az éghajlati főbiztos szerint ez egy jó üzenet az európai polgárok számára, ami jelzi, hogy a közösség mindent megtesz, hogy minimalizálja az orosz gáztól való elszakadással járó terheket.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére