Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Oktatásért tüntető nőket zavartak szét tálibok Afganisztánban

888.hu, MTI

2022.10.02. 20:40

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

 

„Jogunk van az oktatáshoz, a népirtás bűncselekmény.”

– skandálták a megmozdulás főleg női diákság soraiból kikerült résztvevői a heráti egyetem épületétől a tartományi kormányzó hivataláig tartó menetelésükön. A tüntetőket azonban szétkergették a tálibok fegyveresei, akik beszámolók szerint ütlegelték a nőket és lövéseket adtak le a levegőbe.

„Nem voltunk felfegyverkezve, csak jelszavakat skandáltunk.”

– mondta Vahída Szaghri, a tüntetők egyike az AFP francia hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a legtöbb nő teljes testet elfedő fekete burkát viselt.
Egy másik női diákcsoportot megakadályoztak abban, hogy az utcákra vonuljon, ezért a heráti egyetemen tartották meg tüntetésüket, ahol az AFP videófelvételei szerint a tálibok próbálták megzavarni őket.

A tiltakozók közül sokan az afganisztáni hazara síita kisebbséghez tartoznak. A megmozdulást egy pénteki terrortámadás váltotta ki az afgán főváros nyugati, zömében a hazara kisebbség által lakott, Dast-e-Barcsi nevű negyedében.

 

Egy öngyilkos merénylő robbantott egy ottani oktatási intézményben. Legalább harmincöten, túlnyomórészt nők vesztették életüket és 82-en sebesültek meg.

Az évtizedek óta üldöztetett hazarák mintegy ötödét alkotják a 38 milliós Afganisztán lakosságának.

A tálibokat már 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk idején is túlkapásokkal vádolták a hazara kisebbséggel szemben, 2021 augusztusában történt újbóli hatalomra kerülésük nyomán hasonló vádak fogalmazódtak meg a radikálisokkal szemben.
A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve az iszlám szigorú előírásait, kizárva őket így a közéletből és a közoktatásból.
Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF szerint hárommillió lányt fosztanak meg jelenleg a középiskolába járás jogától.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére