Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Olaszország a feje tetején: Sea-Watch 3 migránsmentő kapitánya szabad, Matteo Salvinit pedig bíróság elé állítanák

MTI

2020.01.18. 15:10

Mentelmi jogáról hétfőn döntenek.

Olaszországban változtak a szelek a baloldali kormányváltás óta.

Úgy tűnik, visszamenőleg szeretnék elítélni Matteo Salvini korábbi belügyminisztert, amiért – tulajdonképpen feladatát végezve – hatékonyan akadályozta meg a migránsmentésnek álcázott embercsempészetet Olaszországba, és ezzel az Európai Unióba. Emellett viszont az olasz törvényeket tudatosan áthágó, és az ország területére illegálisan migránsokat juttató kapitányt szabadon engedték.

A harmadfokú bírósági testület ugyanis elvetette a szicíliai Agrigento ügyészségének fellebbezését, amely kétségbe vonta Carola Rackete, a Sea-Watch 3 kapitányának letartóztatásának megszüntetését.

A 31 éves Carola Rackete, a Sea-Watch 3 kapitánya tavaly június 29-én – majdnem tizenhét nap tengeri várakozás után – megszegve Matteo Salvini akkori belügyminiszter migrációs-biztonsági törvényeit, amelyek tiltották a migránshajók automatikus belépését az olaszországi felségvizekre, a hajóval elindult a partok felé, és kikötött Lampedusa szigetén.

A Semmítőszék indokoltnak találta a letartóztatás megszüntetését, és mostani döntésével minden eddigi olaszországi eljárást lezárt a migránsmentő német kapitány Racketével szemben.

Ez nem csak azt jelenti, hogy a kapitány szabadon távozhat, hanem ezzel azt is üzeni a baloldali olasz kormány, hogy semmit nem fog tenni, hogyha területére illegálisan migránsokat szállítanak.

Szégyennek nevezte a Semmítőszék döntését Matteo Salvini, a jobboldali Liga párt vezetője.

Vannak olasz bírók, akik szerint a német kisasszony, aki majdnem megölt öt olasz katonát nekihajtva a hajójuknak, nem érdemel börtönt, de börtönt adnának annak a miniszternek, aki leállította a kikötéseket és az embercsempészetet. Ez nem igazság, ez szégyen!” – nyilatkozta.

Emlékeztetett, hogy a római parlament felsőházának mentelmi bizottsága hétfőre tűzte ki döntését arról, javasolja-e Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását.

Az ügy az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajóját érinti: a volt belügyminiszter tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte a hajó fedélzetén olaszországi partokra érkezett 131 migráns leszállását, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Ebben az esetben

az ügyészség Salvinivel szemben indított eljárást a hajón lévők személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt.

A mentelmi bizottság jelenlegi kormánypárti többsége – az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) – már korábban jelezte, hogy Salvini bíróság elé állítására fog szavazni.

A végső szót a szenátusnak kell majd kimondania, de a mentelmi bizottság döntése jelentősen befolyásolhatja a január 26-án esedékes tartományi választásokat is, amelyeknek így ismét a migráció lesz a központi témája.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére