Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Olaszországban a civilhajók mostantól nem szállíthatják szervezetten a migránsokat

888.hu / MTI

2022.12.29. 12:55

Azonnali segítségnyújtást szorgalmaz, és tiltja a migránsok áthelyezését az egyik civilhajóról a másikra a római belügyi tárca új szabályzata, amelyet Matteo Piantedosi belügyminiszter a szerda esti kormányülésen mutatott be.

 

Az év utolsó kormányülésen elfogadták a migrációra, valamint a nem kormányzati szervezetek (NGO) földközi-tengeri tevékenységére vonatkozó intézkedéscsomagot. A törvényrendelet az olasz közlönyben való megjelenésével lép hatályba a következő napokban. A jogszabályok részleteit majd a parlament dolgozza ki.

Az intézkedéscsomag tartalmát Luca Ciriani, a parlamenttel való kapcsolatokért felelős miniszter jelezte előre a RAI1 köztelevíziónak nyilatkozva.
Elmondta, hogy az illegális bevándorlás feltartóztatását célzó rendelet mindenekelőtt a migránsokat szállító nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóinak tevékenységét kívánja szabályozni „korlátozásokkal és szankciókkal”.

„Olaszország nem lehet az egyedüli célállomása az Észak-Afrikából induló migrációnak. Az NGO-k nem tevékenykedhetnek szabályok nélkül (..) a belügyminiszter világos szabályokat akar lefektetni, melyek megsértése esetén szankciók lépnek életbe. Úgy gondolom, egy komoly országnak ezt kell tennie.” – mondta Luca Ciriani.

 

Matteo Piantedosi korábban jelezte, hogy még az év vége előtt új magatartási kódexet akar bevezetni a Földközi-tengeren aktív civilhajók számára.
A jelenlegi gyakorlat szerint a Líbia és Olaszország közötti tengeren tucatnyi, kettő kivételével külföldi NGO által fenntartott hajó tartózkodik, melyek a fedélzetre emelt embereket majdnem kizárólag a dél-olaszországi partokra szállítják.

A belügyminisztérium tervezete szerint az olasz kikötőkben csak azok a hajók köthetnek ki, melyek az első csoport fedélzetre vétele után azonnal biztonságos kikötő megjelölését kérik az olasz hatóságoktól, és el is indulnak a megjelölt helyszínre.

A rendelkezés elfogadhatatlannak tartja, hogy a mentést hirdető civilhajók napokig várakozzanak annak érdekében, hogy minél több embert össze tudjanak gyűjteni. Az olasz hatóságok számára kizáró tényezőnek számít az is, ha a csoportokat az egyik civilhajóról a másikra helyezik át. Mindez ugyanis nem mentési műveletre, hanem szervezett migrációra utal a belügyminisztérium olvasata szerint.

Az új biztonsági intézkedések között szerepel az előírásokat megsértő hajók lefoglalása és megbírságolása akár ötven ezer euróig terjedő összeggel.
Róma azt is akarja, hogy a külföldi felségjelzésű hajókon kezdődjék meg a nemzetközi menedékkérelmet igénylők azonosítása az esetleges áthelyezések felgyorsítása érdekében. Matteo Piantedosi soha nem titkolta nézetét, miszerint a civilhajókkal érkezőket a hajót működtető szervezet országának kell befogadni.

Csütörtök reggel várják Ravenna kikötőjébe az Ocean Viking nevű hajó érkezését 113 emberrel a fedélzetén. Az SOS Mediterranee francia szervezet hajója 2015 óta szállítja az embereket az olasz partokra: idén novemberben történt meg először, hogy a hajó a franciaországi Toulon kikötőjébe ment, majd újabb mentőútra indult, és most ismét Olaszországba tért vissza.

A belügyi tárca adatai szerint az év eleje óta szerda estig több mint 102 ezren érkeztek az olasz partokra. Tavaly ugyanekkor a számuk 66 ezer felett volt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére