Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán-Putyin találkozó: Az ellenzék követelése teljesen élettől elrugaszkodott

888.hu

2022.01.31. 11:00

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Oroszországba utazik, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal majd. A találkozóról Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója a 888.hu érdeklődésére azt mondta, az orosz–magyar tárgyalások elsősorban a kétoldalú kapcsolatokról fognak szólni.

888.hu: A kormány szerint nemzeti érdek, az ellenzék szerint pedig természetesen káros és lefújnák Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő találkozóját. Ön mit gondol erről?

Kosztur András: Az ellenzék követelése teljesen élettől elrugaszkodott. Egyrészt, azt láthatjuk, hogy a világban az Oroszországgal való kapcsolatkeresés nemhogy csökkent, de egyre élénkebbé vált, magasszintű nemzetközi tárgyalások sorára került sor az elmúlt időszakban is, és ez a következő hetekben is folytatódni fog. Amit pedig az ellenzék állít, miszerint a magyar kormány számára nem fontos a szövetségesekkel való együttműködés, egyszerűen nem igaz, hiszen Magyarország mai napig kitart az egyébként az európai gazdaságnak is súlyos veszteségeket okozó oroszellenes szankciók mellett, természetesen nem ismeri el a Krím oroszok általi bekebelezését sem, és kiáll Ukrajna területi egysége mellett. Emellett persze saját érdekei mentén keresi a kapcsolatot Oroszországgal azokban a kérdésekben, amelyekben az együttműködés kölcsönösen előnyös lehet. Ugyanezt teszi egyébként a többi európai ország is, ennek a legkirívóbb példája az Északi Áramlat 2 földgázvezeték. Annalena Baerbock német zöldpárti külügyminiszter, annak ellenére, hogy a kampány során élesen kikelt a vezeték ellen, és egy sor oroszellenes megjegyzést is tett, már szintén meglátogatta Moszkvát, és épp a napokban derült ki, hogy a német lakosság többsége, 61 százaléka támogatná, hogy Scholz kancellár is mielőbb Moszkvába utazzon.

888.hu: Mit jelentsen pontosan a találkozóval kapcsolatos kijelentése Szijjártó Péternek, miszerint a külpolitikát ma már nem szimbólumok, nem ideológiák alapján kell folytatni, hanem a nemzeti érdekek mentén?

Kosztur András: Azt jelenti, hogy a kapcsolatokat a kölcsönösen előnyös együttműködés lehetőségeit keresve kell építeni, nem a hidegháborúból visszamaradt ideológiai prekoncepciók alapján. Oroszország jelenléte egy olyan tény, amellyel nem lehet nem számolni, akár tetszik, akár nem, valamilyen kapcsolatokat fent kell tartani Moszkvával. Az idei év energetikai krízise például megmutatta a vezetékeken érkező orosz földgáznak az Egyesült Államok vagy Katar felől érkező cseppfolyósgáz-szállítmányokkal (LNG) történő kiváltásának korlátait.

Szintén ide tartozik, hogy nem próbáljuk ráerőltetni más országokra a saját politikai vagy gazdasági berendezkedésünket, vagy épp értékrendünket, és nem vesszük át kritikátlanul és gondolkodás nélkül mások álláspontját, nézeteit sem. Az ideológiai sémák helyett a nemzeti érdekek mentén történő politizálás tehát egyaránt jelenti a hidegháborús pszichózis és a morális imperializmus elvetését.

Egyébként a gazdasági előnyöket más országok is igyekeznek kihasználni, miközben retorikájuk támadó Oroszországgal szemben. Az ellenzék, mint a fent említett követelésükből is látható, ezt a képmutató álláspontot venné át úgy, hogy az ellenséges retorikát hagyná meg belőle, az együttműködést pedig visszavágná. A kérdés az, hogy ez végső soron kinek az érdekét szolgálná?

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

888.hu: Magyarország külügyminisztere szerint minden idők legeredményesebb éve volt az idei a magyar-orosz együttműködés szempontjából. Ön mit gondol erről?

Kosztur András: Valóban számos nagyszabású beruházásra került sor az elmúlt évben, és ahogy a külügyminiszter is említette, a két ország közötti kereskedelmi forgalom 51 százalékkal nőtt. A legjelentősebb beruházások között – természetesen a paksi atomerőmű bővítése mellett – az orosz Arnest Group alsózsolcai és a MOL tatárföldi üzeméről kötött megállapodások említhetők. Emellett a tavaly ősszel kötött új hosszútávú gázszerződés is kiemelt fontosságú a két ország kapcsolatában. Tehát mindenképp elmondható, hogy az orosz–magyar gazdasági kapcsolatok szempontjából valóban kiváló év volt a 2021-es.

888.hu: Van-e kiemelt jelentősége annak, hogy most a magyar miniszterelnök utazik a nagy medve országába, és nem fordítva?

Kosztur András: Ennek inkább formális, diplomáciai jelentősége van, a két vezető általában viszonozza egymás látogatásait: legutóbb 2019 őszén Putyin járt Magyarországon, azóta a COVID miatt nem kerülhetett sor ilyen kétoldalú látogatásokra, így most Orbán Viktor látogat Moszkvába.

888.hu: A világ szeme jelenleg Oroszországon van. Mit gondol van-e nemzetközileg kiemelt jelentősége annak, hogy ebben a feszült helyzetben milyen kormányfőkkel találkozik Putyin?

Kosztur András: Persze Oroszország számára is fontos, hogy a nyugati szövetségi rendszerekhez tartozó országokkal jó viszonyt tartson fenn, az olyan, a tárgyalások napirendjén szereplő kérdések pedig, mint az atomenergia, összeurópai jelentőséggel is bírnak, az orosz–magyar tárgyalások viszont elsősorban a kétoldalú kapcsolatokról fognak szólni, és ennek tükrében is kell értékelni azokat.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére