Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Őrizetbe vettek Afganisztánban egy nőjogi aktivistát

888.hu

2023.02.12. 14:30

Őrizetbe vettek Afganisztánban egy nőjogi aktivistát az északi Tahár tartományban, az ENSZ afganisztáni különleges jelentéstevője az azonnali szabadon bocsátását követelte vasárnap.

 

Richard Bennett a Twitteren tudatta, hogy Parisza Mubarizt, aki egy nőjogi szervezet alapítója, a bátyjával együtt vették őrizetbe szombaton. Az ENSZ-tisztségviselő hangsúlyozta:

a lányok oktatáshoz való jogát követelni nem bűncselekmény.

 

Az aktivista szabadon bocsátását követelte ezután Raffaella Lodice, az Európai Unió Afganisztánba akkreditált nagykövet-helyettese és Favzia Kúfi ismert afgán politikus, nőjogi aktivista, az afgán parlament egykori alelnöke is.

Mubariz őrizetbe vétele előtt pár nappal nők egy kisebb csoportja megmozdulást szervezett Tahár tartományban azt követelve, hogy biztosítsák a nők oktatáshoz és munkavállaláshoz való jogát.

A tálibok 2021. augusztusi hatalomra kerülése óta Afganisztánban a lányok csak a hatodik osztályig járhatnak iskolába, az annál idősebbeket kizárták az oktatásból. Számos hivatalban tilos női munkavállalókat alkalmazni, és a nők nagyobb távolságokra nem utazhatnak kísérő nélkül.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére