Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Oroszország napi 500 ezer hordóval csökkenti olajtermelését márciustól

888

2023.02.10. 18:58

Emelkedéssel reagált a kőolaj ára arra a bejelentésre, hogy Oroszország márciustól csökkenti olajtermelését.

 

Alekszandr Novak, energetikáért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes pénteken délelőtt bejelentette, hogy Oroszország napi 500 ezer hordóval csökkenti a termelését márciustól.

Az illetékes szerint jelenleg minden kitermelt kőolajat sikerül eladni, de mint mondta, a korábbi ígéretéhez híven nem ad el kőolajat mostantól azoknak az országoknak, amelyek közvetlenül, vagy közvetve ragaszkodnak a február elejétől bevezetett árplafonhoz. Emiatt csökkenteni kell a termelést márciustól – mondta Alekszandr Novak, aki hangsúlyozta, hogy Oroszország a továbbiakban a piaci helyzet alakulása alapján dönt a termelésről.

Oroszország olajtermelése alig változott az elmúlt hónapokban, napi 9,8–9,9 millió hordó volt. A miniszterelnök-helyettes szerint februárban is ezen a szinten várható.

A G7-országok, Ausztrália és az EU árplafont vezetett be december 5-től az Oroszországból származó kőolajjal, illetve az EU február 5-től az olajtermékekkel szemben. A kőolaj esetében a limitár hordónként 60 dollár, a benzin és a gázolaj esetében hordónként 100 dollár, a fűtőolajnál pedig hordónként 45 dollár.

Az északi-tengeri Brent ára emelkedett Alekszandr Novak bejelentésére, majd kisebb korrekcióra került sor, de továbbra is magasabban állt a jegyzése 15 óra körül a reggeli szintekhez képest. Reggel 8 órakor a Brentet 84,31 dolláron jegyzeték hordónként, Alekszandr Novak bejelentésére 87 dollár közelébe drágult, majd 85,50 dollárra gyengült vissza 15 órára.

 

 

MTI

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére