Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Osztrák választás még soha nem volt ilyen izgalmas

Pörge Béla

2017.10.15. 12:28

Ezt állítja az osztrák sajtó, bár nyilván csak a parlamenti választásokra gondoltak, mert a legutóbbi elnökválasztást nehéz lenne megelõzni.
BÉCS, 12:28

Ezt állítja az osztrák sajtó, bár nyilván csak a parlamenti választásokra gondoltak, mert a legutóbbi elnökválasztást nehéz lenne megelőzni.

Csaknem egyedülállóan izgalmasnak minősítették osztrák kommentátorok az ausztriai előrehozott választás napját, mivel megítélésük szerint a viszonylag sok bizonytalan szavazó miatt a végeredmény még vasárnap reggel is bizonytalan volt — írja az MTI.

Minden lehetségesnek tűnik"

— ezzel a címmel indította a voksolás napjáról szóló összefoglalóját az ORF közmédia.

Az írás szerint nem sok eddigi választás volt annyira feszült, mint a mostani, mert több kérdés nyitva maradt, köztük még az is, hogy melyik párt kapja a legtöbb szavazatot. Lehetséges, hogy az ország egész politikai szerkezetében változások lesznek – tették hozzá.

A választási előrejelzések szerint a győzelemre a legnagyobb esélye az Osztrák Néppártnak (ÖVP) van, amely a szavazatok 32-34 százalékát szerezheti meg. A második helyért a bevándorlásellenes felhangoktól sem mentes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az eddigi legnagyobb politikai erő, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) verseng, ők a prognózisok szerint 24-26 százaléknyi voksra számíthatnak. A többi induló párt közül csak háromnak – két zöldnek és egy liberálisnak – adnak esélyt a parlamentbe kerülésre, de várhatóan azok sem szereznek 5-6 százaléknál többet.

Christoph Hofinger, a Sora közvélemény-kutatási intézet szakértője szintén úgy nyilatkozott, hogy még az utolsó pillanatokban is lehetnek változások. Úgy vélte, a végeredményben lesznek meglepetések az előzetes várakozásokhoz képest. Éppen ezért érdemes követnetek ÉLÕ KÖZVETÍTÉSÜNKET a mai napról!

Ahogyan korábban megírtuk, az osztrák rendszer szerint a választóhelyiségek nyitvatartása nem egységes. Van körzet, amely már reggel 6 órakor kinyitott, de van olyan is, ahol csak 8 órától lehet szavazni. Ugyanígy eltérőek a zárási időpontok is. Az utolsó körzetek 17 órakor zárnak, és a választási hatóságok rögtön ezután várhatóan részeredményeket is közzétesznek, mert a korábban záró helyiségekben időközben már megkezdik a szavazatszámlálást.

Az elemzők többsége egy ÖVP-FPÖ koalíció megalakulását tartja a legvalószínűbbnek, mert a néppárt korábban értésre adta, hogy korábbi koalíciós partnerével, az SPÖ-vel nem kíván szövetségre lépni. Ám a tényleges választási eredmény függvényében más koalíciós összetétel is elképzelhető. Az új kancellár valószínűleg Sebastian Kurz, az ÖVP 31 éves elnöke lesz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére