Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Peking megvédi érdekeit, de stabilizálni akarja kapcsolatait Washingtonnal és Canberrával

888.hu, MTI

2023.02.08. 16:00

A pekingi kormány kínai érdekek melletti határozott kiállását hangsúlyozta szerdán a kínai külügyminisztérium szóvivője, ám egyúttal a kínai-amerikai, valamint a kínai-ausztrál kapcsolatok normalizálásáért szállt síkra.

 

„Határozottan meg fogjuk védeni Kína szuverenitását, biztonságát és üzleti érdekeit, de felszólítjuk Washingtont, működjön együtt velünk a kétoldalú kapcsolatok szilárd, stabil szintre helyezésében.” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Mao Ning.

Leszögezte azt is, hogy „Kína nem fél versenyre kelni az Egyesült Államokkal”, de a pekingi kormány reméli, a kétoldalú kapcsolatokat nem csupán ez a rivalizálás fogja meghatározni.

„Versengés ürügyén szapulni egy országot, korlátozni a törvény által megengedett fejlesztési programjait és gyengíteni ipari és ellátó láncait, nos, ez a viselkedés nem illik egy nagy és felelősségteljes országhoz.” – húzta alá, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak „elfogulatlanul és gyakorlatiasan” kell Kínára tekintenie.

 

Joe Biden amerikai elnök a kongresszusban kedden elmondott évértékelő beszédében az amerikai-kínai viszonyra kitérve azt mondta, az Egyesült Államok versengést akar és nem konfliktust, de ha szükséges, megvédi érdekeit, ahogy tette a múlt héten – utóbbival az Egyesült Államok légterét keresztező kínai léggömb megsemmisítésére utalt.

Washington és Peking között a múlt héten újult ki a feszültség, a szóban forgó léggömb amerikai légtérbe jutása nyomán. Bár Kína sietett leszögezni, hogy egy eltévedt meteorológiai ballonról van szó, a Pentagon kémléggömbnek minősítette a légi eszközt és megsemmisítette.

„Az Egyesült Államok nem hagyja válasz nélkül, ha Kína megsérti szuverenitását.” – fogalmazott beszédében Biden.

A két nagyhatalom között az utóbbi években elmérgesedett a viszony több vitás kérdés – például a hszincsiangi ujgurok emberi jogi helyzete és a kereskedelem terén folytatott versengés – miatt.

Az Egyesült Államok emellett októberben elrendelte a legfejlettebb, mesterséges intelligenciához és szuperszámítógépekhez használható chipek exportjának korlátozását, valamint a félvezetők gyártásához szükséges berendezések Kínába szállítását.

Ugyancsak szerdán Mao Ning a Peking és Canberra közötti kapcsolatok stabilabbá tételét is sürgette, alig két nappal Vang Ven-tao kínai kereskedelmi miniszter és ausztrál kollégája, Don Farrell virtuális egyeztetése után, melyet Canberra sikeresnek minősített.

„Kína kész együttműködni Ausztráliával és kölcsönös tiszteleten nyugvó párbeszédet folytatni.” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a két országnak „közös nevezőt kell találnia, félretéve az ellentéteket”.

Az ausztrál-kínai kapcsolatok 2018-ban indultak romlásnak, miután Ausztrália kizárta a Huawei és ZTE kínai mobilgyártókat az ausztrál 5G hálózat kiépítéséből, Kína pedig kereskedelmi szankciókat vezetett be Ausztráliával szemben. Canberra mindemellett nehezményezte Kína fokozódó fegyverkezését a régióban.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére