Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pelosi elutazott Tajvanról, Dél-Koreában folytatja ázsiai körútját

888.hu

2022.08.03. 17:50

Nancy Pelosi amerikai házelnök szerdai megbeszéléseit követően elutazott Tajvanról, és folytatta ázsiai körútját, amelynek keretében felkeresi Dél-Koreát és Japánt is.

 

Ma a világ a demokrácia és az autokrácia közötti választással néz szembe. Az Egyesült Államok elkötelezettsége sziklaszilárd a demokrácia megőrzése iránt, itt Tajvanon és bárhol máshol a világban„ – jelentette ki Nancy Pelosi Caj Jing-ven tajvani elnökkel folytatott megbeszélése során.

Peking, amely kínai területként tekint a szigetre, és ellenez mindenfajta személyes találkozót a tajvani vezetők és külföldi politikusok között, több katonai gyakorlatot jelentett be a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is, és számos, kemény hangú nyilatkozatot adott ki a hatfős amerikai delegáció kedd esti tajpeji megérkezését követően.

Tajvan visszautasította a kedden indított, éleslövészetet is tartalmazó kínai hadgyakorlatot, amely 1995 óta a legnagyobb, Tajvant célzó kínai katonai manőver.

 

Tajvan nem fog meghátrálni a szándékosan megnövelt katonai fenyegetésekkel szemben. Határozottan megvédjük szuverenitásunkat, és tartjuk védelmi vonalainkat a demokrácia megőrzése érdekében. A demokratikus Tajvannal szembeni bármilyen agressziónak beláthatatlan következményei lennének az egész ázsiai-csendes-óceáni térségre nézve”

 

– szögezte le Caj tajvani elnök Pelosival folytatott szerdai megbeszélése során.

A tajvani elnök megköszönte az amerikai házelnök több évtizedes támogatását, és hálája jeléül kitüntetést adományozott a 82 éves amerikai politikusnak.

 

Nancy Pelosi tajvani látogatása tovább rontotta a már így is feszült amerikai-kínai viszonyt,

 

tekintettel arra, hogy a képviselőház elnöke az amerikai elnök és alelnök után a harmadik helyen áll a hivatalos állami protokollsorrendben. Huszonöt éve ő az első amerikai házelnök, aki Tajvanra utazik Newt Gingrich 1997-es látogatása óta.

Peking határozott és egyértelmű katonai, politikai és diplomáciai választ adott Pelosi látogatására: a kedd esti éleslövészet és a négynapos hadgyakorlaton túl a kínai néphadsereg légiereje 21 katonai repülőből álló rajt küldött kedd este Tajvan felé, Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes pedig még aznap este bekérette hivatalába Nicholas Burns pekingi amerikai nagykövetet, hogy országa tiltakozásának adjon hangot a vizit miatt.

Tajvan szerdán mozgósította elfogóvadászait, hogy elriasszák a légvédelmi övezetét megsértő kínai repülőgépeket. A tajpeji vezetés beszámolója szerint ezenkívül aktiválták a légvédelmi rakétarendszereket, hogy nyomon kövessék a kínai köteléket, amely 16 Szu-30-as vadászrepülőből és 11 egyéb sugárhajtású gépből állt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére