Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pentagon: egyetlen öngyilkos merénylő robbantott a kabuli repülőtéren

888.hu / MTI

2022.02.05. 15:00

A tavaly augusztusban a kabuli repülőtéren elkövetett véres támadást egyetlen öngyilkos merénylő követte el az amerikai hadsereg részletes vizsgálatának helyi idő szerint pénteken ismertetett eredményei szerint, amelyekből világossá vált, hogy az eddigi feltételezésekkel ellentétben nem egy komplex, a robbantás mellett lövöldözést is magában foglaló támadássorozat történt.

A Pentagon elemzése során részletesen, percekre lebontva vizsgálta meg a tavaly augusztus 26-án, a tálib hatalomátvétel után evakuálásra váró tömegben elkövetett támadást, amelyben több mint 170 afgán és 13 amerikai katona vesztette életét, és rengetegen megsebesültek. Annak idején az Iszlám Állam jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy egyetlen öngyilkos merénylő hozott működésbe egy

nagyjából 8 kilogramm robbanóanyagot és számtalan pici csapágygolyót tartalmazó, „megdöbbentően gyilkos erejű” szerkezetet.

Bár az amerikai katonák sisakot és védőruházatot viseltek, a detonáció során szétrepülő csapágyak „katasztrofális” sérüléseket okoztak a testüknek azokon a részein, amelyeket nem fedett a védőruházat.
A vizsgálat szerint a táliboknak nem volt tudomása a készülő fenyegetésről, a merénylőnek valahogyan sikerült átjutni az ellenőrzőpontokon. A repülőtéren számos biztonsági ellenőrzést végeztek, és a hírszerzési értesülések egy esetleges támadásról aznap nem tartalmaztak konkrétumokat. Mindennek tükrében a Pentagon megállapítása szerint nem volt mód arra, hogy a merényletet megakadályozzák.

Korábban azt feltételezték, hogy a robbanás után lövöldözés is volt, de mostanra világossá vált, hogy a lövések valójában csak az amerikai és brit katonák által leadott figyelmeztető lövések voltak, és tűzharcban nem halt meg és nem is sebesült meg senki. A pokolgépből kirepülő, öt milliméter átmérőjű csapágygolyók a lőtt sebhez hasonló sérüléseket okoztak.

Az amerikai csapatok tavaly augusztus végén hagyták el Afganisztánt, nagyjából három hét alatt mintegy 126 ezer embert szállítottak el az országból, véget vetve ezzel a 2001. szeptember 11. után indított missziónak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére