Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pofont kaptak a kanadai liberálisok: a konzervatívok nyertek Albertában

Bokor Gábor

2019.04.17. 10:38

Az országot irányító, szélsõségesen liberális Justin Trudeau egyre népszerûtlenebb, ennek eredménye az, hogy Albertában a konzervatívok gyõzedelmeskedtek.
EDMONTON, 10:38

Az országot irányító, szélsőségesen liberális Justin Trudeau egyre népszerűtlenebb, ennek eredménye az, hogy Albertában a konzervatívok győzedelmeskedtek.

A Konzervatív Párt nyerte a tartományi választást a kanadai Albertában – derült ki hírügynökségi jelentésekből szerdán. A tartomány új vezetése azonban nem ért egyet Justin Trudeau miniszterelnök klímaváltozás elleni törekvéseivel, és ez az ellentét tovább növeli a feszültséget az őszi országos választások előtt. 

Az albertai tartományi választáson a Jason Kenney korábbi bevándorlásügyi miniszter által vezetett Egyesült Konzervatív Párt (UCP) győzedelmeskedett, maga mögé utasítva a baloldalinak számító Új Demokrata Pártot (NDP), amelynek élén a tartományban Rachel Notley áll. A konzervatív párt albertai győzelme azt jelenti, hogy Kanada tíz tartományából immár öt ellenzi a miniszterelnök globális felmelegedés elleni tervét, mely várhatóan az októberi választások egyik fő témája lesz.

Az ország délnyugati részén elhelyezkedő Alberta tartomány Kanada legfőbb olajtermelő térségének számít.

Kenney és Notley egyaránt Trudeau-t hibáztatja amiatt, hogy nem létesülhettek új olajvezetékek a nyersanyagexporthoz, ugyanis szerintük a miniszterelnök olyan időszakban követel rendkívül szigorú környezetvédelmi előírásokat, amikor az energiatermelők kapacitásbővítésre törekednek.

Az időnként meglehetősen ellenségeskedő kampány során Kenney arra tett ígéretet, hogy kiáll az albertaiakért Trudeau és más politikusokkal szemben, akik meglátása szerint túlságosan természetesnek veszik, hogy a tartomány olaj- és gázkészlete rendelkezésre áll. 

Az előzetes eredmények szerint a Konzervatív Párt a tartományi törvényhozásban 63 helyet szerzett meg a 87-ből. A demokratikus párt 2005-ös választási győzelme több évtizedes konzervatív vezetésnek vetett véget Albertában. A tartomány ebben az időben gazdasági nehézségekkel küzdött a nyersolajárak globális esése miatt. Notley ekkoriban szén-dioxid-adót vezetett be a az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére. Kenney most ennek megszüntetését helyezte kilátásba. Azt ígérte, hogy a gazdaság fejlesztésére és a munkahelyekre fog összpontosítani.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére