Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Putyin módosítaná a román-magyar határt?

Nagy Gábor

2016.09.05. 14:38

Vlagyimir Putyin Kalinyingrád kapcsán szóba hozta a magyar-román határ módosítását.
VLAGYIVOSZTOK, 14:38

Vlagyimir Putyin Kalinyingrád kapcsán szóba hozta a magyar-román határ módosítását.

Az orosz elnök Abe Sindzo japán miniszterelnökkel találkozott pénteken, a találkozón a Bloomberg riportere először a Kuril-szigetek ügyét vetette fel, megkérdezte, hogy Oroszország hajlandó lenne-e a sziget egy részét a szorosabb gazdasági együttműködés fejében Japánnak adni. Ezután a Balti-tenger partján található orosz enklávé, Kalinyingrád – a korábbi Kelet-Poroszország – kérdését is szóba hozta.

Putyin a Kuril-szigetek kapcsán leszögezte:

Oroszország nem adja el területeit."

„Olyan megoldást kell találni, amely nyomán egyik felet sem éri kár, amely nyomán egyik fél sem érzi magát sem nyertesnek, sem vesztesnek” – mondta az orosz elnök. A Kínával fennálló területi viták rendezése kapcsán kifejtette: Kínának sem adtak semmilyen területeket. „Azok a területek vitatottak voltak, és negyven éven keresztül tárgyaltunk a Kínai Népköztársasággal, míg végül megállapodtunk. A terület egy részét Oroszország kapta, a másikat Kína. [...] Alapvető különbség van a Japánhoz kapcsolódó történet és a Kínával folytatott tárgyalásaink között. A japán probléma a második világháború nyomán állt elő, és a második világháborút követő nemzetközi egyezmények tárgyalják, miközben a kínai partnereinkkel a határról folytatott egyeztetéseknek semmi közük a második világháborúhoz vagy bármely más katonai konfliktushoz” - szögezte le Putyin.

A Kalinyingrádra vonatkozó megjegyzéssel kapcsolatban a riporter közbevetette, hogy csak viccelt, ám Putyin komolyan válaszolt:

Félretéve a viccet, ha valaki felül akarja vizsgálni második világháború kimenetelét, akkor tárgyalhatunk. De akkor nem csupán Kalinyingrádról kell tárgyalnunk, hanem Németország keleti részéről, az egykor Lengyelország részét képező Lvov városáról, és így tovább. Ott van a listán Magyarország és Románia is.”

Hozzátette: Kalinyingrád ügye Pandóra szelencéjét nyitná ki.

Utóbbi megjegyzésével Putyin komolyan ráijesztett a románokra. Egyes román lapok, például a Capital egyenesen sokkolónak nevezte a kijelentést, míg a nagyobb lapok, így a Libertatea csak aggasztónak tartja a felvetést.

(Foter.ro, Capital.ro, Libertatea.ro)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére