Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rekordinfláció alakult ki az euróövezetben szeptemberben

888.hu

2022.10.19. 16:10

Bár szeptemberben a várnál kisebb lett az euróövezeti infláció, az Eurostat szerdán publikált adatai alapján a nyilvántartások vezetésének 1991-es kezdete óta nem volt még ilyen magas.

 

Szeptemberben 9,9 százalékra emelkedett az infláció az euróövezetben az augusztusi 9,1 százalékról, míg a piac a fogyasztói árak 10,0 százalékos éves növekedését várta. Egy évvel korábban, 2021 szeptemberében 3,4 százalék volt az euróövezeti infláció.

 

Szeptemberben az euróövezet éves inflációs rátájához a legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedése járult hozzá, 4,19 százalékponttal.

 

Az élelmiszerek, alkohol és dohányáruk 2,47 százalékponttal, a szolgáltatások 1,80 százalékponttal, a nem energetikai ipari termékek pedig 1,47 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz.

A fogyasztói árak legkisebb mértékű éves áremelkedését Franciaországban, míg a legmagasabbat Észtországban regisztrálták szeptemberben. Utána Litvánia következik, Lettország, majd Magyarország, 20,7 százalékkal.

Augusztushoz képest az éves infláció hat tagállamban csökkent, egy tagállamban változatlan maradt, húszban pedig emelkedett.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére