Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Reméljük a legjobbat, készülünk a legrosszabbra” – Belgium szigorítja a gázleállítási tervét

888.hu

2022.06.23. 14:50

Tinne Van der Straeten szövetségi energiaügyi miniszter az ország gázkivonási tervének finomításán dolgozik, mivel nem minden vállalat tudja csak úgy elzárni a gázcsapját.

 

A terv célja, hogy jobban megértse a vállalatok képességeit és korlátait olyan vészhelyzet esetén, amikor a gázhiány kényszerleálláshoz vezet. Ebben az esetben a nagyfogyasztók fokozatosan, részben vagy egészben lekapcsolódnának a gázhálózatról.

 

A földgázra vonatkozó jelenlegi vészhelyzeti tervet áprilisban frissítették először. A cégek közreműködésével tovább finomítjuk a konkrét intézkedéseket.”

– mondta Van der Straeten a Twitteren.

 

A hét elején Németország és Hollandia is bejelentette, visszatérnek a széntüzelésű erőművekhez,

hogy megakadályozzák, hogy az országok a következő télen hidegben maradjanak a gázhiány miatt, miközben Európa csökkenteni kívánja az orosz földgáztól való függőségét.

Belgium kormánya szerint azonban nincs ok a pánikra, mivel a földgáz csak korlátozott százalékban származik Oroszországból, a belga elhelyezkedés és infrastruktúra pedig nagyon jó.

„Még mindig reménykedünk a legjobban, de készüljünk fel a legrosszabbra!” – mondta Peter Claes, a Febeliec, a nagy ipari fogyasztók szövetségének tagja a flamand rádióban kedden.

 

Szerintem Belgiumban jelenleg nincs ok aggodalomra, de ez nem jelenti azt, hogy ne legyünk óvatosak és előrelátók.”

 

Egyes cégek azt mondták, hogy szívesebben zárnak be teljesen, ha a gázellátásukat üzletágtól függően 80 vagy 50 százalékra csökkentenék.

Gondoljunk csak egy ammóniaüzemre. Ha ott egy bizonyos kritikus szint alá süllyed, a létesítmények nem működhetnek tovább, és jobb, ha teljesen leállítjuk az üzemet.”

– magyarázta Claes.

 

Más cégek, például az üveggyárak is felhagynának a termeléssel átmenetileg, mert túl veszélyessé válhat a működésük. Ha az üveg elkezd megszilárdulni a kemencében, mert nem maradt gáz, akkor kalapáccsal és vésővel törhetik ki a kemencéből.

Ennek ellenére Claes szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy ez valóban megtörténjen.

Először is kellően el vagyunk látva Belgiumban, és nagyon diverzifikált ellátási hálózatunk van: a gáz Norvégiából, Angliából, Katarból hajókon keresztül és Dunkerque-ből érkezik.”

 

Belgium gázfogyasztásának csak 4 százaléka függ Oroszországtól.

 

Az európai szolidaritási mechanizmus miatt azonban elképzelhető, hogy a többi országban tapasztalható hiánynak következményei lesznek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére