Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rishi Sunak indul a brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versenyében

888.hu

2022.10.23. 17:20

Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy indul a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versenyében.

 

Sunak hivatalos bejelentését feszült várakozás előzte meg, mivel a sajtó, a politikai elemzők és a fogadóirodák egyöntetűen

őt tartják a legesélyesebb jelöltnek a pártvezetői tisztségre.

A Konzervatív Párt új vezetője lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Rishi Sunak a reális esélyűnek tartott lehetséges pályázók közül elsőként szerezte meg a jelöltséghez minimálisan előírt száz alsóházi tory frakciótag támogatását.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által vezetett listán vasárnap 130 olyan konzervatív párti képviselő neve szerepelt, akik hivatalosan közölték, hogy Sunakot támogatják.

A BBC adatai szerint a posztra még esélyesnek tartható másik két potenciális jelölt közül Boris Johnson volt miniszterelnöknek jelenleg 55, Penny Mordaunt volt védelmi miniszternek – a brit védelmi tárca eddigi első és egyetlen női vezetőjének – 23 támogatója van a konzervatív frakcióban.

A három politikus közül egyedül Johnson nem jelentette még be hivatalosan, hogy pályázik-e a Konzervatív Párt vezetői tisztségére, de egyik legszorosabb politikai szövetségese, Jacob Rees-Mogg, az üzleti ügyek minisztere a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta, hogy Johnson „egyértelműen” indulni kíván a tisztségért.

Rees-Mogg szerint Boris Johnson is megszerezte a jelöltséghez minimálisan előírt száz tory frakciótag támogatását.

Ez már előző nap is elhangzott Johnson környezetéből, de az alsóházi konzervatív frakció számos tagja azonnal cáfolta, hogy a volt kormányfő összegyűjtötte a száz támogatót.

 

Vasárnap a BBC is hangsúlyozta, hogy a szabályokban előírt minimumnak alig több mint a fele azoknak a tory képviselőknek a száma, akik hivatalosan jelezték, hogy Johnson jelöltségét támogatják.

Sunak és Johnson vasárnapra virradó éjjel négyszemközti találkozót tartott, de erről – a megbeszélés tényén kívül – semmiféle részlet nem szivárgott ki.

Rishi Sunak a Twitteren közzétett vasárnapi nyilatkozatában, amelyben bejelentette indulását, azt ígérte, hogy megválasztása esetén kormányának „minden szintjén” a professzionalizmus jellemzi majd a munkát.

Ez alig burkolt utalás volt arra a modern brit politikatörténetben példátlan gazdaságpolitikai fiaskóra, amely először Kwasi Kwarteng előző pénzügyminiszter, majd néhány nappal később Liz Truss miniszterelnök bukásához vezetett.

Kwarteng szeptember végén átfogó, 45 milliárd font értékű adócsökkentési programot jelentett be a megélhetési nehézségek enyhítése és a gazdasági növekedés ösztönzése céljával, de az előterjesztést hatalmas piaci felfordulás követte, mivel a program nem tartalmazott érdemi számításokat és előrejelzéseket a tervbe vett adócsökkentések költségvetési hatásainak finanszírozhatóságáról.

A font az adóprogram ismertetése után példátlan ütemben kezdett gyengülni, árfolyama csaknem a paritásig zuhant a dollárral szemben, a brit államadósság-eszközök hozama meredeken megugrott, és mindez a Bank of England soron kívüli kötvénypiaci intervencióját tette szükségessé, mivel a brit jegybank szerint Nagy-Britannia pénzügyi stabilitása került veszélybe.

Mindezek nyomán mindhárom globális hitelminősítő, a Moody's, a Fitch Ratings és az S&P egyaránt leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a brit államadós-osztályzatok kilátását.

Liz Truss a múlt héten menesztette Kwartenget, és csütörtökön bejelentette, hogy ő is távozik, miután a példátlan piaci felfordulás miatt az alsóházi tory frakció ellene fordult.

Jeremy Hunt új pénzügyminiszter egyik első hivatali aktusaként az elődje által bejelentett adócsökkentési program szinte összes sarkalatos elemét visszavonta. Ilyen mértékű és gyorsaságú szakpolitikai korrekcióra még nem volt példa a brit gazdaságtörténetben.

A Konzervatív Párt új vezetőjének megválasztási folyamata legkésőbb október 28-án, pénteken lezárul, de ha a hétfő délutáni határidőig Sunakon kívül más nem tudja összegyűjteni a jelöltséghez minimálisan előírt száz frakciótámogatót, akkor hétfőtől ő lehet az Egyesült Királyság új miniszterelnöke.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére