Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Románia számos városában jelentős mértékben drágulhat a távhő

888.hu

2021.10.28. 21:30

A távhő csaknem kétszer nagyobb lesz november és március között a román energiaár-szabályozó hatóság által jóváhagyott új hőenergia-tarifák alapján.

 

Legnagyobb növekedést Barlad, Nagyvárad és Arad városok hőerőműveinek hagyták jóvá, ott 95, illetve 96 százalékkal kerül többe a hőenergia előállítása. A legtöbb településen a növekedés 85 százalék körüli.

A szakhatóság közlése szerint azért volt elkerülhetetlen a drágulás, mert

a gáz ára több mint kétszeresére nőtt tavaly télhez képest, és a szén ára is emelkedett 23 százalékkal.

A szakhatóság hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy a fogyasztók számára is ennyivel drágább lesz a távhő, hiszen az önkormányzatoknak lehetőségük van átvállalni a költségek egy részét. Bukarestben például az önkormányzat finanszírozza a távhő díjának kétharmadát.

A szakhatóság döntése következtében azonban szinte biztos, hogy nem tudja átvállalni az összes önkormányzat a drágulást és teljes mértékben mentesíteni a lakossági fogyasztókat a plusz költségektől, hiszen a helyi költségvetések egyébként is túlterheltek.

Romániában Bukarestben van a legnagyobb távhőrendszer, Nicusor Dan főpolgármester legutóbb úgy nyilatkozott, hogy ha minden feltétel kedvezően alakul, akkor ezen a télen a távhő 20 százalékkal kerül majd többe a lakosságnak. A döntés számos erdélyi várost érint.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére