Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Salvini levélben szólította fel Hollandiát, hogy fogadja be a migránshajót

Horváth Tamás

2019.06.23. 16:58

Az olasz belügyminiszter nem teketóriázik.

A tíz napja Olaszország tengeri határán állomásozó, migránsokat szállító Sea Watch 3 hajó befogadására szólította fel Ankie Broekers-Knol holland belügyminisztert Matteo Salvini, aki a levelet nyilvánosságra is hozta vasárnap – közölte az MTI.

Az olasz belügyminiszter felszólította a holland kormányt, valamint a holland felségjelzésű hajó kapitányát és legénységét a migránshajó fedélzetén levő 43 illegális bevándorló minél előbbi partra szállítására.

Hangsúlyozta, hogy a Sea Watch 3 fedélzetén a helyzet esetleges súlyosbodása miatti felelősség kizárólag a hajó felett rendelkező államot, vagyis Hollandiát, a hajó kapitányát és legénységét terheli.

Az olasz belügyminiszter ismételten leszögezte, hogy

a migránscsoport nem érhet partot Olaszországban.

Még ideiglenesen sem, hogy azután esetleg más EU-s tagállamba vigyék őket tovább.

Matteo Salvini kijelentette, hogy Olaszország tiszteletben tartja a nemzetközi előírásokat, felelősséggel védi az európai határokat az összes tagállam érdekében, „de nem akar többé Európa egyedüli hot spotja lenni”, vagyis az egyetlen olyan hely, ahol a migránsok beléphetnek az EU területére.

Matteo Salvini | Fotó: AFP

Salvini hangsúlyozta, az NGO-hajó elutasította, hogy Líbiában tegye partra a migránsokat, ezzel semmibe véve az illetékes hatóságokat és nemzetközi jogszabályokat.

Hozzátette, a hajó kapitánya önállóan döntött úgy, hogy a fedélzeten levő nőket, gyermekeket, férfiakat hosszabb és veszélyesebb hajózásnak teszi ki, feleslegesen növelve a testi és lelki megpróbáltatásokat.

Az olasz belügyminiszter megjegyezte, a Sea Watch 3 magatartása azt bizonyítja, hogy az olasz kormány tiltása ellenére mindenáron olasz vizekre akar lépni, ezért várakozik az Olaszországgal határos nemzetközi tengeri övezetben. Az olasz belügyminiszter szerint a migránshajó így egyrészt folyamatosan rosszabbodó egészségügyi-higiéniai helyzetbe kényszeríti a fedélzeten levő csoportot, másrészt tényleges veszélyt jelent az olasz államra nézve.

A Sea Watch 3 egyértelműen egy szuverén állam jogszabályait akarja megszegni. (..) Az emberek körülményeivel akarja kényszeríteni az olasz hatóságokat a hajó olasz vizekre való belépésének és kikötésének engedélyezésére

– írta Matteo Salvini, hozzátéve, hogy Olaszország nem engedheti meg, hogy erkölcsi zsarolással tapossák törvényeit.

A Sea Watch német „civil” szervezet hajója június 12-én a Líbiához tartozó kutatási és mentési övezetben vette fedélzetére az 53 fős csoportot.

A migránshajó elutasította, hogy az embereket visszavigye Líbiába, és egyenesen Olaszország felé vette útját. Azóta a dél-olaszországi Lampedusa szigetétől mintegy 20 kilométerre áll az olasz vizekkel határos tengeri zónában.

Június 15-én az olasz hatóságok tíz embert partra szállítottak – köztük gyerekeket, betegeket, várandós nőket.

A Sea Watch hajója január óta harmadik alkalommal igyekszik olasz vizekre belépni migránsokkal a fedélzetén. A korábbi esetekben az olasz hatóságok lefoglalták a hajót, majd az olasz ügyészség ismét elengedte azt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére