Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sikeres volt az Orbán-Putyin-találkozó

888.hu

2022.02.02. 18:20

Az Orbán-Putyin csúcstalálkozón több kérdésben is megállapodás született. Ezek közül kiemelkedő az Oroszországból importált gáz mennyiségének kérdése.

 

Emlékezzünk vissza, milyen volt régen.

A baloldali kormányok alatt jelentősen emelkedtek a megélhetési költségek.

2010 előtt kétszeresére emelték a villamos energia és

háromszorosára a lakossági földgáz árát.

A fizetésekhez viszonyítva a magyar családoknak volt a legdrágább a gáz és az áram ára az egész Európai Unióban.

Mindez annak fényében volt döbbenetes lépés a baloldal részéről, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke még 2002-ben a választási kampányban azt mondta:

Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse: Nem lesz gázáremelés.

Aztán lett.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt Moszkvában. Többek között biztosítottá vált, hogy Magyarország a világpiaci ár töredékéért kap gázt Oroszországtól, miközben Európa más részein ellátási gondok lehetnek.

Érdemi tárgyalásokat folytathatnak arról, hogy egymilliárd köbméterrel emeljék az éves mennyiségét a hosszú távú orosz–magyar gázszállításnak – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő hangsúlyozta: az Oroszország és Magyarország közötti hosszú távú gázszállítási szerződés értéke a jövőre nézve különösen nagy lesz, tehát nem csökkenteni kell a mennyiséget, hanem inkább növelni.

Magyarország változatlanul bizonyítja, hogy megbízható partner az orosz gáz tranzitszállításában – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök kiemelte: fontos szerepet játszik az energetika az orosz–magyar gazdasági kapcsolatokban. Oroszország sok éve megszakítás nélkül látja el Magyarországot energiaforrással, a magyar kőolajfogyasztás 55 százalékát és a gázfogyasztás 80 százalékát fedi le – jelentette ki.

Az orosz gázszállítás Magyarországra hosszú távú megállapodásnak köszönhetően történik, melyet tavaly hosszabbítottak meg 2036-ig”

– tette hozzá Vlagyimir Putyin.

Emlékezetes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szeptemberben jelentette be, hogy aláírták az orosz Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés. A megállapodás tíz plusz öt évre, azaz tizenöt évre szól, azonban tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére. A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik. Ezt a mennyiséget a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra: 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve 1 milliárd köbmétert Ausztria felől.

A magyar emberek jól járnak

A moszkvai tárgyalások eredményeként meg lehet őrizni a magyar rezsicsökkentés eredményeit. Ezzel szemben a kudarcos brüsszeli klíma- és energiapolitika miatt kialakult energiaválság az európai háztartásokban is érezteti hatását.

A 888.hu is több cikkben foglalkozott azzal, hogy mennyire megnőttek az energiaárak Európában az elmúlt időben.

A Bank of America elemzői szerint 2022-ben egy átlagos európai családnak 54 százalékkal többet kell majd energiára fordítania, mint 2020-ban. Ez havi csaknem 20 000 forintos áremelkedést jelent.

A magyarországi áram- és gáztarifák az unióban stabilan a legalacsonyabb szinten vannak, ez derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összefoglalójából.

Az Origo szerint a 2021. novemberi adatokat a januárival összevetve az átlagos drágulás az összehasonlított országok között 24,75 százalék, ebből egy országban olcsóbb lett a villamos energia (a lengyel fővárosban, Varsóban), azonban 11 ország is van, ahol 20 százalék, vagy afölötti az emelkedés. A magyar fővárosban novemberben az átlagos fogyasztással rendelkező lakosoknak 1,51 százalékkal lett drágább a villamos energia ára januárhoz képest, azonban ez is a forint-euró árfolyamváltozásnak tulajdonítható.

A 2013-as rezsicsökkentési program bevezetésével az Orbán-kormány megállította, majd fokozatosan csökkentette hat tétel díjait (áram, gáz, víz, szemétszállítás, csatornahasználat és propánbutángáz-palack cseréje), amelyek mértéke azóta nem változott. Az intézkedésnek köszönhetően – a program bevezetése előtti árszinthez viszonyítva – a 2021-es év végéig összesen 627 ezer forint (azaz havonta 6 ezer forint) maradt egy átlagos magyar család zsebében, ami országos szinten mintegy 2,6 ezer milliárd forintos megtakarítást jelent.

A magyar példa ragadós

Még a szebb napokat megélt hvg is kénytelen volt megírni szó szerint, hogy

Belgium mintha Orbán Viktor „kottájából játszana”: olcsóbb lesz a villanyáram, és még kedvezményt is adnak.

A cikkből kiderült, hogy a belgák időszakosan, március elseje és július elseje között csökkenti a villamosenergia áfáját, valamint egyszeri, 100 eurós kedvezményt ad a fogyasztóknak.

„Szeretnénk megvédeni és egyben megerősíteni az emberek vásárlóerejét a nehéz időszakban” – jelentette ki Alexander De Croo miniszterelnök.

Tavaly szeptemberben a román Stiripesurse.ro összedobott egy remek cikket, amely a „Magyarország az ő Orbánjukkal mindent megtesz az állampolgáraiért: az uniós fővárosok közül Budapesten a legalacsonyabbak az energiaárak” címet kapta. (Az ő „Orbánjuk” arra utal, hogy Romániában is van egy Orban, Ludovic Orban házelnök, volt kormányfő – a szerk.).

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére