Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sokkolta az afgán nőket, hogy a tálibok a felsőoktatásból is kitiltották őket

888.hu

2022.12.21. 18:40

Szerda reggel az afgán biztonsági erők nem engedték be az egyetemekre az ott tanuló diáklányokat, miután a tálib kormányzat egy nappal korábban kitiltotta őket a felsőoktatásból – jelentette az AP hírügynökség szerdán.

 

Zokogó, egymást vigasztaló nők láthatók az AP hírügynökség által közzétett felvételeken, amelyek megörökítették, hogy az afgán biztonsági erők nem engedik be a diáklányokat a kabuli egyetemre.

Rahimullah Nadím, intézmény szóvivője megerősítette, hogy a lányoknak megtiltották az órák látogatását. Hozzátette, hogy néhány nőt adminisztratív feladatok ellátására beengedtek az egyetemre. Az Egység és Szolidaritás az Afgán Nőkért nevű aktivista szervezet az Edrak magánegyetem előtt tiltakozott a döntés ellen Kabulban szerda reggel.

 

Ne politizálják át az oktatást. Nem akarjuk, hogy újra megtiltsák a nőknek a felsőoktatást.”

– követelték a demonstráción.

Bár a tavalyi hatalomátvételüket követően a tálibok mérsékeltebb kormányzást, valamint a nők és a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását ígérték, azóta szigorú, az iszlám saríát alapul vevő törvényeket hoztak. Kitiltották a lányokat az általános- és középiskolákból, a legtöbb munkahelyről, valamint elrendelték, hogy nyilvánosan a teljes testet elfedő csadort viseljenek.

A legutóbbi döntéssel kapcsolatban Katar és Pakisztán is csalódottságának adott hangot, valamint azt sürgették, hogy a tálib hatóságok vizsgálják felül a döntésüket.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden késő este azt közölte, hogy a „tálibok nem számíthatnak arra, hogy legitim tagjai lehetnek a nemzetközi közösségnek addig, amíg nem tartják tiszteletben mindenki jogait”.

Az ENSZ szakértői a múlt hónapban arra figyelmeztettek, hogy a tálibok nőkkel szembeni bánásmódja emberiesség elleni bűncselekménynek minősül, emiatt büntetőeljárást kell indítani.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére