Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szakértő: nem jogszerű az NGO-s migránshajók magatartása

Pörge Béla

2019.08.19. 11:48

Nem jogszerű az a magatartás, amit a civil mentőhajók folytatnak a líbiai felségvizeken – mondta Tóth Norbert nemzetköz jogász hétfőn az M1-en.

A jogászt annak kapcsán kérdezték, hogy NGO-k Líbia helyett Európába akarják hozni a hajóikra felvett illegális bevándorlókat. A Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet hajója a líbiai partok közelében fedélzetére vett menedékkérők közül több mint 100-zal továbbra is kikötési engedélyre vár az olaszországi Lampedusánál – emlékeztet az MTI.

Tóth Norbert megjegyezte, a spanyol zászló alatt hajózó hajónak Spanyolország fel is ajánlotta, hogy országuk partjainál kiköthetnek. Az, hogy a hajók ragaszkodnak az olasz kikötőkhöz, egyértelmű nyomásgyakorlás.

Fotó: AFP

A jogász szerint megoldás lehet Angela Merkel német kancellár azon javaslata, amely szerint Észak-Afrikában alakítsanak ki befogadó állomásokat, és ott vizsgálják ki az érkezők menekültügyi kérelmének jogosságát. Hozzátette: a korábbi statisztikák alapján a menekültügyi kérelmek nagy része megalapozatlan volt, így az érkezők döntő hányada nem lenne jogosult menekültügyi státuszra.

Tóth Norbert kitért arra: a nemzetközi jog terén megjelent egy veszélyes, új álláspont, amely szerint az európai államoknak az embereket akkor is be kell engedniük, ha nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók.

Az NGO-k egyébként Afrika partjainak közvetlen közelében veszik fel utasaikat, sokszor valóban embereket mentve. Innentől azonban ahelyett, hogy a lehető legközelebbi szárazföldre vinnék az embereket (ekkor ténylegesen mentőhajók lennének, ahogy magukat nevezik és ahogy a bevándorláspárti, liberális sajtó is nevezi ezeket a hajókat), elindulnak velük Európa felé, jellemzően Olaszország partjaihoz. Olaszország és Málta már korábban megunta az embercsempészet ezen formáját, és nem engedi kikötni ezeket hajókat. A hajók aztán vagy emberek kínzásával (a kikötők közelében való vesztegléssel) próbálnak nyomást gyakorolni, vagy elmennek Spanyolország felé.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére