Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szalami hamburgert csinál az amerikai hadihajókból, ha azok Iránt fenyegetik

Ányos Miklós

2020.04.23. 15:55

Irán megsemmisíti az amerikai hadihajókat, ha fenyegetve érzi a Perzsa-öböl biztonságát – mondta az iráni állami televízióban Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda parancsnoka csütörtökön.
Utasítottam a haditengerészetünket, hogy semmisítse meg azokat az amerikai terrorista erőket a Perzsa-öbölben, amelyek fenyegetik Irán hadi vagy civil hajóinak biztonságát

– mondta Szalami.

A Perzsa-öböl biztonsága Irán stratégiai prioritásai közé tartozik.

Donald Trump amerikai elnök előző nap figyelmeztette Teheránt, hogy fejezze be a provokációt a térségben. Trump utasítást adott az iráni naszádok megsemmisítésére, ha azok „zaklatják” az amerikai hajókat. Egy friss incidens során a Forradalmi Gárda 11 hajója közelített meg veszélyes módon amerikai hajókat a Perzsa-öböl nemzetközi vizein. Irán az Egyesült Államokat vádolta a helyzet kialakulásáért.

Azt mondom az amerikaiaknak: a végsőkig eltökéltek és komolyak vagyunk, ha nemzetbiztonságunk, tengeri határaink, hajóink és biztonsági erőnk védelméről van szó

– folytatta Szalami, nyomatékosítva, hogy határozott választ adnak bármiféle szabotázsra.

Az amerikaiak a múltban már megtapasztalták hatalmunkat, és tanulniuk kell belőle

– mutatott rá a parancsnok. Az iszlám köztársaság egyúttal bekérette Svájc teheráni nagykövetét, aki az amerikai érdekeket is képviseli az országban. Irán és az Egyesült Államok között 1980 óta nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat. Abbász Muszáví külügyi szóvivő elmondta: üzenetet adtak át a svájci nagykövetnek, amelyben jelezték, hogy Irán határozottan megvédi tengeri jogait a Perzsa-öbölben, és válaszol minden fenyegetésre.

Teherán és Washington között kiéleződött a feszültség azóta, hogy Trump elnök 2018 májusában felmondta az iszlám köztársasággal kötött többhatalmi atomalkut, és újra életbe léptette az országra nukleáris programja miatt kiszabott szankciókat.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére