Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szembe is megy a népakarattal a CDU, meg nem is

888.hu

2020.02.07. 19:00

A demokratikusan választott tartományi elnököt lényegében lemondatták, de új választást nem akarnak.

Mint ismert, Türingiában hosszú patthelyzet után a héten sikerült megállapodni a türingiai tartományi miniszterelnök személyéről: az FDP-s Thomas Kemmerich egy szavazattal kapott többet a szélsőbaloldali Bodo Ramelownál úgy, hogy az összes AfD-s rászavazott. Az, hogy Kemmerich az AfD közvetett támogatásával lett miniszterelnök, orbitális sivalkodást váltott ki Németországban. Kemmerich sorsát az pecsételte meg, hogy Angela Merkel is úgy nyilatkozott az ügyről, az AfD-vel semmilyen együttműködés nem megengedhető.

Kemmerich lemondott, és pártja (valamint a Die Linke és a Grünen) új választást akar. Azonban ha az AfD mellett a CDU sem akar új választást, akkor a türingiai parlament nem tudja feloszlatni magát. Már pedig a CDU jelenleg azon az állásponton van, hogy ne legyen új választás, hanem a pártok egyezzenek meg egy kevésbé megosztó miniszterelnök-jelölt személyében.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU vezetője az elnökség berlini ülése után felszólította a szociáldemokratákat (SPD) és a Zöldeket, hogy állítsanak olyan miniszterelnök-jelöltet, aki nem megosztja, hanem egyesíti a tartományt. Jelezte, hogy a CDU hajlandó lenne megszavazni egy ilyen jelöltet, és ügyektől függően, eseti alapon kívülről támogatni egy kisebbségi kormányt, amelyet az SPD, a Zöldek és a Die Linke alkot. Mint mondta, már azonosítottak is egy sor projektet, amelyben lehetséges a „szakmai” együttműködés a kisebbségi kormánnyal – írja az MTI.

Azonban a CDU nem hajlandó az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből létrejött Baloldal jelöltjét megválasztani kormányfőnek, és nem hajlandó AfD-s jelöltre vagy olyan jelöltre szavazni, aki rászorul az AfD támogatására

– mondta Annegret Kramp-Karrenbauer.

A pártelnök hangsúlyozta, hogy gyorsan stabil és világos viszonyokat kell teremteni Türingiában. Ehhez elsősorban az szükséges, hogy az SPD és a Zöldek állítsanak a CDU-nak is elfogadható kormányfőjelöltet. Amennyiben pedig a helyzetet nem lehet rendezni a Landtag jelenlegi összetétele mellett, fel kell oszlatni a testületet és új törvényhozási választást kell tartani – tette hozzá.

Az SPD és a Zöldek türingiai vezetői első nyilatkozataikban elutasították a CDU javaslatát egy új, nem a Die Linke soraiba tartozó miniszterelnök-jelölt állításáról, és az előrehozott választás mellett foglaltak állást.

Az FDP-nél súlyos belső vitákhoz vezetett, hogy Thomas Kemmerich szerdán nem utasította el az AfD-s képviselők támogatását, hanem elfogadta a választás eredményét és letette a miniszterelnöki esküt. A politikus ugyan 24 órán belül visszakozott, de a párt szövetségi elnöke, Christian Lindner a történtek miatt bizalmi szavazást kért saját maga ellen.

Christian Lindner péntek délután, a vártnál jóval hosszabb elnökségi ülés szünetében elmondta, hogy a testület nagy többséggel megerősítette tisztségében. Hangsúlyozta, hogy az FDP a legteljesebb mértékben elutasítja az AfD politikáját, és semmi szín alatt nem működik együtt vele.

Kijelentette: hiba volt, hogy jelöltet állítottak a miniszterelnök-választás harmadik fordulójában, és hiba volt elfogadni az AfD támogatásával kialakult választási eredményt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére