Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó Péter: készen állunk a V4-ek együttműködésének erősítésére

888.hu

2020.03.01. 19:46

Magyarország készen áll a visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország – V4) együttműködésének további erősítésére – közölte a szlovákiai parlamenti választásokkal kapcsolatban a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán vasárnap.

Szijjártó Péter azt írta: az elmúlt években a visegrádi négyek országai jelentősen megerősödtek. Hatékony és szoros szövetséget alkotnak az EU-n belül. Az összefogásnak és az észszerű kormányzati politikáknak köszönhetően a régió Európa növekedési motorjává vált, közben pedig meg tudta védeni magát és meg tudta őrizni biztonságát.

Az MTI kérdésére a miniszter azt közölte:

„a felvidéki magyarok egyértelművé tették, hogy tisztán nemzeti alapú érdekképviseletet szeretnének a szlovákiai politikában”.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű mozgalom nyerte a szlovák választást.Fotó: EPA/Martin Divisek

Az új szlovák parlamentbe hat párt jutott be a szombati választáson a választási jegyzőkönyvek több mint 99 százalékának összesítése alapján. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek jobboldali ellenzéki párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen. Az Irány – Szociáldemokrácia 18,3 százalékkal – eddigi legrosszabb választási eredményével – a második lett. A harmadik helyet a Boris Kollár vállalkozó vezette, jobbközép irányultságú párt, a Család Vagyunk (Sme rodina) szerezte meg, a párt a voksok 8,3 százalékát kapta. A negyedik az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba – Ludová strana Nase Slovensko) lett, a szavazatok 8,0 százalékával. Az eddigi legerősebb ellenzéki csoportosulás, Richard Sulík klasszikus liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) az ötödik helyen végzett 6,1 százalékos támogatottsággal. A voksok 5,7 százalékkal a hatodik helyen jutott be a 150 tagú pozsonyi törvényhozásba az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja, az Emberekért (Za ludí). Magyar képviselet nem jutott be a pozsonyi parlamentbe. A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista – amelynek legerősebb tagja a Magyar Közösség Pártja volt – a voksok 3,9 százalékát szerezte meg. A Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt a voksok 2,05 százalékát kapta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére