Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Terrortámadás és túszdráma a franciaországi Trébesben | Összefoglaló

Horváth József György

2018.03.23. 19:02

Az Aude megyében történt terrortámadásnak és túszejtésnek három halálos áldozata van, öten pedig megsérültek, közülük hárman súlyosan.

Az egész túszdráma délelőtt 10-kor, az Aude megyei Carcassonne-ban kezdődött, amikor egy 26 éves marokkói származású iszlamista terrorista, Rédouane Lakdim ellopott egy autót a nyílt utcán.

A merénylő fejbe lőtte a gépjármű egyik utasát, a sofőrt pedig súlyosan megsebesítette, majd elhajtott az autóval egyenesen a Carcassonne-tól keletre található Trébes településre. Fél óra elteltével – még úton Trébes felé – megtámadta a francia biztonsági erők négy tagját, akik a közeli laktanya környékén kocogtak. Egyiküket súlyosan megsebesítette lőfegyverével. A francia férfi mellkasa és tüdeje is sérült, állapota jelenleg stabil, már nincs életveszélyben.

A marokkói iszlamista ezek után elmenekült, majd folytatta ámokfutását Trébes településén, ahol 11 óra után egy szupermarketbe térve, Allahu Akbar felkiáltással lövöldözni kezdett és túszokat ejtett. A lövöldözésben az üzlet hentese és egy vásárló meghalt.

Francia szupermarketben ejtett túszokat egy fegyveres

Túszokat ejtett péntek délelőtt egy fegyveres egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassone-tól keletre található Trébes településen ...

A helyszínre vezényelt csendőrség különleges alakulata nem sokkal a támadás után közbelépett, hogy kimenekítsék az áruházban ragadt nyolc túszt. Hét embert sikeresen kimenekítettek, egy azonban a terrorista fogságában maradt. Az alakulat 45 éves alezredese hősiesen felajánlotta a túszejtőnek, hogy helyet cserél az utolsó tússzal.

A túszcsere után az áruházban maradt alezredes kicselezve a túszejtőt, telefonjával jelt adott a speciális alakulatnak, hogy törjenek be és lépjenek közbe. Az akcióban agyonlőtték a terroristát, de a hősies csendőr alezredes is megsérült, valamint a speciális alakulat egyik tagja is lövést kapott.

A hősies csendőr alezredes szombat reggelre belehalt sérüléseibe. Léteznek még valódi hősök

Elhunyt a franciaországi terrortámadás hőse

A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint belehalt sérüléseibe az a 45 éves csendőr alezredes, aki felajánlotta, hogy helyet cser...

A terroristát, a 26 éves Redouane Lakdimot már ismerte a rendőrség kisebb lopások miatt, valamint egyszer tiltott fegyvertartásért is a hatóságok látókörébe került. A belügyminiszter elmondása szerint azonban nem voltak jelei radikalizálódásnak. A Gérard Collomb által ismertetett hatósági információk szerint nyomon követték a férfi cselekedeteit az elmúlt pár évben, de sosem látták jeleit radikalizálódásnak. Nem sokkal később, a francia belügyminiszter állásfoglalása után, egy hatóságokhoz közeli forrás megerősítette, hogy a marokkói férfi szerepelt a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában, és tudták, hogy a közelmúltban radikalizálódott. Mégsem léptek fel komolyan ellene.

Redouane Lakdim a túszejtés helyszínén az Allahu Akbar felkiáltás után azt hangoztatta, hogy az Iszlám Állam katonája. A terrorista Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagjának szabadon engedését követelte.

A terrorcselekményt az Iszlám Állam vállalta magára.

A terrorszervezet az Amaq hírügynökségen keresztül üzent, hogy az ő harcosuk követte el a támadást és a túszejtést Trébesben.

Emmanuel Macron francia elnök az eseményekre reagálva, brüsszeli sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a terrorfenyegetés továbbra is magas Franciaországban, ezért megteszik a megfelelő lépéseket. A francia elnök és miniszterelnök is terrorcselekménynek nyilvánította a Trébesben történteket. Az elnök beszédében 3 halottról és 16 sérültről beszélt.

Emmanuel Macron Angela Merkel német kancellárral tartott közös brüsszeli sajtótájékoztatóján támogatásáról biztosította a Carcassonne melletti Trébes település szupermarketjében elkövetett túszejtés áldozatait.

A franciák gyászolnak. Az Eiffel-torony is sötétbe borult.
A mai nap nem csak a terror, de a hősiesség napja is volt Franciaországban.

A 45 éves csendőrtiszt bátor helytállása igazán példaértékű. Azonban nem szabad elmennünk azok mellett a tények mellett, hogy a marokkói elkövető már régóta a hatóságok látókörében volt, a titkosszolgálatok pedig radikálisként tartották számon, mégsem léptek fel ellene időben.

Ami még aggasztóbb, hogy a támadás és a túszejtés nem egy nagyvárosban, nem egy multikulturális központban, hanem egy kicsiny, 5000 lelkes településen történt Dél-Franciaországban. Az Iszlám Állam ezzel ismételten és sokadjára is azt üzente: az európaiak sehol sincsenek biztonságban. 

Franciaországban a 2015. januárban, a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás óta a legmagasabb szintű a terrorkészültség, mintegy 100 ezer csendőr, rendőr és katona teljesít szolgálatot a köztereken, pályaudvarokon, repülőtereken. Az elmúlt három évben 241-en vesztették életüket iszlamista merényletekben. A 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően rendkívüli állapotot hirdetett a kormány, és ezt a parlament hatszor meghosszabbította. A rendkívüli állapotot 2017. november 1-jén feloldották, de a rendőrség az új terrorelhárítási törvény keretén belül állandó jelleggel megkapta a rendkívüli állapot idején rendelkezésére álló jogkörök nagy részét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére