Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Terrortámadás és túszdráma a franciaországi Trébesben | Összefoglaló

Horváth József György

2018.03.23. 19:02

Az Aude megyében történt terrortámadásnak és túszejtésnek három halálos áldozata van, öten pedig megsérültek, közülük hárman súlyosan.

Az egész túszdráma délelőtt 10-kor, az Aude megyei Carcassonne-ban kezdődött, amikor egy 26 éves marokkói származású iszlamista terrorista, Rédouane Lakdim ellopott egy autót a nyílt utcán.

A merénylő fejbe lőtte a gépjármű egyik utasát, a sofőrt pedig súlyosan megsebesítette, majd elhajtott az autóval egyenesen a Carcassonne-tól keletre található Trébes településre. Fél óra elteltével – még úton Trébes felé – megtámadta a francia biztonsági erők négy tagját, akik a közeli laktanya környékén kocogtak. Egyiküket súlyosan megsebesítette lőfegyverével. A francia férfi mellkasa és tüdeje is sérült, állapota jelenleg stabil, már nincs életveszélyben.

A marokkói iszlamista ezek után elmenekült, majd folytatta ámokfutását Trébes településén, ahol 11 óra után egy szupermarketbe térve, Allahu Akbar felkiáltással lövöldözni kezdett és túszokat ejtett. A lövöldözésben az üzlet hentese és egy vásárló meghalt.

Francia szupermarketben ejtett túszokat egy fegyveres

Túszokat ejtett péntek délelőtt egy fegyveres egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassone-tól keletre található Trébes településen ...

A helyszínre vezényelt csendőrség különleges alakulata nem sokkal a támadás után közbelépett, hogy kimenekítsék az áruházban ragadt nyolc túszt. Hét embert sikeresen kimenekítettek, egy azonban a terrorista fogságában maradt. Az alakulat 45 éves alezredese hősiesen felajánlotta a túszejtőnek, hogy helyet cserél az utolsó tússzal.

A túszcsere után az áruházban maradt alezredes kicselezve a túszejtőt, telefonjával jelt adott a speciális alakulatnak, hogy törjenek be és lépjenek közbe. Az akcióban agyonlőtték a terroristát, de a hősies csendőr alezredes is megsérült, valamint a speciális alakulat egyik tagja is lövést kapott.

A hősies csendőr alezredes szombat reggelre belehalt sérüléseibe. Léteznek még valódi hősök

Elhunyt a franciaországi terrortámadás hőse

A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint belehalt sérüléseibe az a 45 éves csendőr alezredes, aki felajánlotta, hogy helyet cser...

A terroristát, a 26 éves Redouane Lakdimot már ismerte a rendőrség kisebb lopások miatt, valamint egyszer tiltott fegyvertartásért is a hatóságok látókörébe került. A belügyminiszter elmondása szerint azonban nem voltak jelei radikalizálódásnak. A Gérard Collomb által ismertetett hatósági információk szerint nyomon követték a férfi cselekedeteit az elmúlt pár évben, de sosem látták jeleit radikalizálódásnak. Nem sokkal később, a francia belügyminiszter állásfoglalása után, egy hatóságokhoz közeli forrás megerősítette, hogy a marokkói férfi szerepelt a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában, és tudták, hogy a közelmúltban radikalizálódott. Mégsem léptek fel komolyan ellene.

Redouane Lakdim a túszejtés helyszínén az Allahu Akbar felkiáltás után azt hangoztatta, hogy az Iszlám Állam katonája. A terrorista Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagjának szabadon engedését követelte.

A terrorcselekményt az Iszlám Állam vállalta magára.

A terrorszervezet az Amaq hírügynökségen keresztül üzent, hogy az ő harcosuk követte el a támadást és a túszejtést Trébesben.

Emmanuel Macron francia elnök az eseményekre reagálva, brüsszeli sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a terrorfenyegetés továbbra is magas Franciaországban, ezért megteszik a megfelelő lépéseket. A francia elnök és miniszterelnök is terrorcselekménynek nyilvánította a Trébesben történteket. Az elnök beszédében 3 halottról és 16 sérültről beszélt.

Emmanuel Macron Angela Merkel német kancellárral tartott közös brüsszeli sajtótájékoztatóján támogatásáról biztosította a Carcassonne melletti Trébes település szupermarketjében elkövetett túszejtés áldozatait.

A franciák gyászolnak. Az Eiffel-torony is sötétbe borult.
A mai nap nem csak a terror, de a hősiesség napja is volt Franciaországban.

A 45 éves csendőrtiszt bátor helytállása igazán példaértékű. Azonban nem szabad elmennünk azok mellett a tények mellett, hogy a marokkói elkövető már régóta a hatóságok látókörében volt, a titkosszolgálatok pedig radikálisként tartották számon, mégsem léptek fel ellene időben.

Ami még aggasztóbb, hogy a támadás és a túszejtés nem egy nagyvárosban, nem egy multikulturális központban, hanem egy kicsiny, 5000 lelkes településen történt Dél-Franciaországban. Az Iszlám Állam ezzel ismételten és sokadjára is azt üzente: az európaiak sehol sincsenek biztonságban. 

Franciaországban a 2015. januárban, a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás óta a legmagasabb szintű a terrorkészültség, mintegy 100 ezer csendőr, rendőr és katona teljesít szolgálatot a köztereken, pályaudvarokon, repülőtereken. Az elmúlt három évben 241-en vesztették életüket iszlamista merényletekben. A 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően rendkívüli állapotot hirdetett a kormány, és ezt a parlament hatszor meghosszabbította. A rendkívüli állapotot 2017. november 1-jén feloldották, de a rendőrség az új terrorelhárítási törvény keretén belül állandó jelleggel megkapta a rendkívüli állapot idején rendelkezésére álló jogkörök nagy részét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére