Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Theresa May kormányt alakít, a legnagyobb északír párt ellenzékbõl támogatja

888.hu

2017.06.09. 17:28

Theresa May kisebbségi kormányt fog alakítani Nagy-Britanniában. Annak érdekében, hogy a kormány el tudja fogadtatni az általa meghozott törvényeket, szüksége van egy pártra, amely a parlamentben támogatja. Ezt a szerepet a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vállalta fel.
LONDON, 17:28

Theresa May kisebbségi kormányt fog alakítani Nagy-Britanniában. Annak érdekében, hogy a kormány el tudja fogadtatni az általa meghozott törvényeket, szüksége van egy pártra, amely a parlamentben támogatja. Ezt a szerepet a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vállalta fel.

Theresa May kormányt alakít

May, aki előzőleg a londoni Buckingham-palotában járt, és kormányalakítási megbízást kért II. Erzsébet királynőtől, a Downing Streetre visszatérve közölte azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások a terveknek megfelelően tíz nap múlva elkezdődnek, és e tárgyalásokon az ő kormánya képviseli majd az Egyesült Királyságot – írta az MTI.

Theresa May bejelentette, hogy a kormányzásban a Konzervatív Párt segítségére lesz "barátja, és szövetségese", a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP). A két párt hosszú évek óta erőteljes kapcsolatokat ápol, és ennek alapján

bízom abban, hogy képesek leszünk együttműködni az Egyesült Királyság egészének érdekében"

– mondta rövid nyilatkozatában a brit kormányfő.

May azonban nem tett említést a formális koalíció lehetőségéről.

A csaknem végleges péntek délutáni adatok szerint a csütörtöki parlamenti választásokon a konzervatívok az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 képviselői helynél kevesebbet szereztek a 650 fős alsóházban.

A konzervatív frakció létszáma legfeljebb 319 tagú lehet, de a konzervatívokat hagyományosan támogató DUP tíz mandátumot szerzett, így a két pártcsoport együttes frakciólétszáma már meghaladja az abszolút többséghez szükséges minimumot.

Felmerül azonban a kérdés, hogy a DUP a konzervatív brit kormány támogatásáért cserébe kér-e majd engedményeket elsősorban az új kormány Brexit-stratégiájának kialakításában, különös tekintettel arra, hogy a brit EU-tagságról tavaly rendezett népszavazáson Skócia mellett Észak-Írországban is arra szavazott a többség, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

A Demokratikus Unionista Párt

Arlene Foster, a DUP vezetője már korábban is többször kijelentette, hogy a párt nem támogatja a Konzervatív Párt által meghirdetett "kemény Brexit" politikáját. Ennek egyik sarkalatos eleme, hogy az Egyesült Királyság – legalábbis Theresa May korábban hangoztatott tervei alapján – az EU-tagság megszűnésével együtt kivonul az Európai Unió egységes belső piacáról is. A brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság azért nem maradhat az EU egységes belső piacának tagja uniós tagságának megszűnése után, mivel ha fenntartaná teljes jogú tagságát e piacon, ahhoz olyan feltételeket kellene teljesítenie – mindenekelőtt az unión belüli szabad mozgás elfogadásával –, mintha nem is lépett volna ki az EU-ból.

A Demokratikus Unionista Párt mindemellett nem támogatja a "kemény" határellenőrzés visszaállítását sem az Ír Köztársaság és Észak-Írország között. A brit EU-tagság megszűnése után az ír-északír határ lesz az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi határa.

Ez a csaknem 500 kilométeres határ jó ideje teljesen jelképes, és a közúti átkelőkön semmiféle ellenőrzés nincs.

Theresa May maga is jelezte korábbi nyilatkozataiban, hogy ő sem kívánja a határellenőrzések újbóli bevezetését Észak-Írország és Írország között. Az azonban egyelőre nem ismert, hogy ez miképp lesz elkerülhető, mivel Írország továbbra is tartja majd magát az EU-n belüli szabad mozgás alapelvéhez, és határellenőrzés nélkül elvileg bárki beléphet ír területről Észak-Írországba, vagyis az Egyesült Királyságba.

Az Ian Paisley által alapított DUP, és a jelenleg Arlene Foster által vezetett párt a legnagyobb az északír parlamentben, és az 5. legnagyobb a brit alsóházban.

Jeffrey Donaldson a párt frakcióvezetője szerint a fejlemények kedvezőek a számukra, ugyanis annak ellenére, hogy kevés képviselőjük van, rajtuk múlik majd, hogy a kormány tervezetei többséget kapjanak, így nagyon erős tárgyalási pozíciójuk lesz – írja a The Telegraph.

A DUP volt az a párt is, amelyre a legtöbben kerestek rá a Google-keresőben Nagy-Britanniában, mióta kiderült, hogy jó esélyük van bekerülni a brit parlamentbe. A politikai pártokra rákeresők 29 százaléka a DUP nevét gépelte, 21 százaléknyian voltak kíváncsiak a Munkáspártra, és 12 százaléknyian kerestek rá a konzervatívokra.

A DUP összesen 10 északír körzetben nyert a 18-ból. (A Sinn Fein párt 7 helyet tudott elcsípni, egy választókörzetben pedig független képviselő nyert).

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére