Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több téma is napirendre került az évzáró uniós csúcstalálkozón

888.hu

2019.12.16. 18:48

Csütörtökön és pénteken lezajlott az Európai Unió kétnapos évzáró csúcstalálkozója, ahol többek között a következő hétéves uniós költségvetésről, az EU karbonsemlegességéről és Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről tárgyaltak a vezetők. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Nagy-Britanniában választásokat tartottak csütörtökön, ahol a várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt. A konzervatívoknak jelentős többségük lesz a londoni alsóházban, Boris Johnsonnak kényelmes többsége lesz, hogy elfogadtassa a Brexit-megállapodást, és kivezesse országát az Európai Unióból.

Az M1 helyszíni tudósítója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában emlékeztetett, az Európa Unió történetében eddig még nem fordult elő, hogy egy ország kilépett volna az uniós tagságból. A csúcstalálkozón szinte minden állam- és kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy a britek elhagyják az EU-t – tette hozzá.

A brit EU-kilépéssel kapcsolatos eddigi bizonytalanság megszűnik, valószínű, hogy nem a rendezetlen kilépés valósul meg, és ha így alakul, jövő év végéig tartó átmeneti időszak következik. Ez előnyös gazdaságilag minden uniós tagállamnak, amely támogatást kap, mert ez idő alatt is zajlik brit befizetés.

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodásra jutottak annak érdekében, hogy Európa 2050-re karbonsemlegessé váljon. Az átállás jelentős állami támogatást és magánbefektetéseket igényel, az Európai Beruházási Bank ugyanakkor bejelentette, hogy egymilliárd eurós beruházással támogatja az éghajlatváltozás elleni fellépést a 2021 és 2030 közötti időszakban.

A megállapodást – amely már nem először került az uniós vezetők napirendjére – heves viták előzték meg – közölte az M1 brüsszeli tudósítója. A cél mindig is ugyanaz volt, és ezt a legutóbbi, évzáró csúcstalálkozón sikerült elérni.

A megállapodás azt jelenti, hogy nem nagyobb a szén-dioxid-kibocsátás, mint amennyit semlegesíteni tudnak, ezt például erdők telepítésével tudnák elérni – mondta. Megjegyezte, a vita egyik tárgyát a költségek képezték, és az már az elején kiderült, hogy az átállás sokkal többe fog kerülni a szegényebb országoknak, mint a gazdagabbaknak.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére