Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tornaórákért könyörögnek a szaúdi lányok

Sümeghi Lóránt

2016.05.05. 17:18

Szaúd-Arábiában életidegen fogalom a diáklányok számára az iskolai testnevelés, ám a lányok ezt nem hajlandók annyiban hagyni.
Szaúd-Arábiában életidegen fogalom a diáklányok számára az iskolai testnevelés, ám a lányok ezt nem hajlandók annyiban hagyni.
 

Az olajnagyhatalom szigorú vallásjogi törvényeinek köszönhetően nem engedélyezett a lányok számára az iskolai testnevelés. Ugyanis saría törvények szélsőséges, vahabita interpretációja szerint semmilyen olyan jellegű tevékenységet nem végezhetnek a nők, ahol a ruházat nem teszi lehetővé a test teljes eltakarását. Így az aktív testmozgás szinte magától értetődően tiltólistára került. 

Azonban a szaúdi királyságban a vallásnál csak egyetlen entitás erősebb: a pénz. 

Ugyanis a szaúdi magániskolákban már 2013-ban engedélyezték a lányok számára az iskolai testmozgást, azonban azzal a feltétellel, hogy mindenképpen takarniuk kell a testüket. Így került felállításra az a fajta üzleti modell, amely pénz fejében megengedőbb vallási előírásokat diktál.

Azonban szerencsére e kétarcú gyakorlatot nem sikerült teljesen elfogadtatni a diáklányokkal, ugyanis mostanra már országszerte heves viták alakultak ki azzal kapcsoltban, hogy minél hamarabb be kellene vezetni a lányok számára is a testnevelést, még ott is, ahol állami iskolákról esik szó. Ugyanakkor mindenképpen érdekes, hogy a vitában számtalan lány a testmozgás általános bevezetése ellen érvelt, miszerint 

egyetlen szaúdi lány sem készül légtornásznak."

A diáklányok többsége viszont üdvözölte a téma előkerülését és több százezren csatlakoztak a vitához a közösségi médiában, többek között a Twitteren is. Azonban egyelőre semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg a testnevelés lehetőségének a bevezetését a lányok számára.

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére