Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump aláírta az új adótörvényt - indul az USA-EU vetélkedés a cégek kegyeiért

888.hu

2017.12.22. 19:28

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban helyi idõ szerint pénteken délelõtt aláírta a kongresszus által a héten elfogadott adótörvényt, amely a republikánus párti elnök legnagyobb törvényhozási gyõzelme elnöksége elsõ évében.
WASHINGTON, 19:28

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban helyi idő szerint pénteken délelőtt aláírta a kongresszus által a héten elfogadott adótörvényt, amely a republikánus párti elnök legnagyobb törvényhozási győzelme elnöksége első évében.

Az elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában, újságírók jelenlétében szignálta a másfélezer milliárd dolláros adócsökkentést előirányzó törvényt – írja az MTI.

Nagyon, nagyon büszke vagyok rá"

– mondta az újságíróknak, és hozzátette, hogy a törvényben "fantasztikus dolgok" vannak a vállalkozások, a dolgozó emberek, a középosztály és mindazok számára, akik munkahelyeket teremtenek. Úgy fogalmazott: a vállalatok "megőrülnek majd" ezért a törvényért.         

Trump elmondta, hogy eredetileg januárban szerette volna aláírni a törvényt, de amikor látta, hogy a hírekben karácsony előtti aláírást emlegettek, "azonnal felhívta" a munkatársait és kérte a pénteki aláírást.

Nem akartam, hogy azt mondják, nem tartom meg az ígéretemet"

– mondta. A Fox televízió kommentátora szerint az aláírás "karácsonyi ajándék" volt az adófizetőknek.         

Az újságíróknak nyilatkozva az elnök azt hangsúlyozta, hogy a mostani adócsökkentés még nagyobb arányú, mint a több mint három évtizeddel ezelőtt, Ronald Reagan elnöksége idején elfogadott adótörvényben előirányzott csökkentés.  

Donald Trump ezzel egyidejűleg aláírta azt a kongresszus által csütörtök este elfogadott törvényt, amely biztosítja a szövetségi kormányzat finanszírozását január közepéig és aláírta a rakétavédelmi rendszerek fejlesztésére fordítandó négymilliárd dolláros kiadásról szóló törvényt is. A rövid aláírási ceremónia után Trump a floridai birtokára indult, ahol a karácsonyi ünnepeket tölti.

Az adóreform jelentős adócsökkentéseket, egyes adóformák eltörlését és az adórendszer egyszerűsítését tartalmazza.

Legfontosabb eleme a vállalati nyereségadó mérséklése 35 százalékról 21 százalékra. Ez a rendelkezés már a jövő évtől hatályba lép. Az eredeti javaslat szerint 20 százalékra csökkent volna a vállalati nyereségadó mértéke.

A republikánus adócsomag megtartja a személyi és a családi jövedelemadók hatsávos rendszerét azzal, hogy a legmagasabb jövedelműek jelenlegi 39,6 százalékos adója 37 százalékra csökken. A hat sáv 10, 12, 22, 24, 32, valamint az említett 37 százalékos adózást jelenti.

Jelentős mértékben nőnek az egyéni és családi adókedvezmények, de egyes adókedvezmények megszűnnek. Megemelik azt a küszöböt is, amely alatt a családoknak nem kell jövedelemadót fizetniük.

A törvény jelentős mértékben, legfeljebb 10 ezer dollárra csökkenti az egyes szövetségi államokban létező forgalmiadó-visszatérítések mértékét, illetve limitálja az ingatlanadót.

A törvény egyszeri adót vet ki azokra a vállalatokra, amelyek offshore pénzeket kezelnek.

A németek csikorgathatják a fogukat

Több német gazdasági szakértő is azon a véleményen volt, hogy az új amerikai adótörvény miatt számos cég irányíthatja át új befektetéseit Európából az Egyesült Államokba – írta a német Handelsblatt című lap korábban.

Az USA-ban eddig jóval magasabb adókulcs vonatkozott a cégekre, mint Németországban és az EU nagy részében. Németországban ez az adókulcs 28,2 százalékos, az európai átlag pedig 20,9 százalékos. Az USA-ban a Trump aláírásával szentesített törvény 21 százalékra szorítja majd ezt az adónemet.

Nemcsak az adócsökkentés miatt fájhat a németek feje. A cégeknek eddig az olyan tényezőket is figyelembe kellett venniük, mint a munkaerő költségei, a szabályozási környezet, az energiaárak és az ingatlanárak. Szinte mindegyik mutatóban jobban áll az USA, és eddig főként az adózás miatt érte meg maradni, befektetni, fejleszteni Németországban.

A gazdasági szakértők a 2008-2012 közötti adatokat felhasználva megalkottak egy modellt, amely azt mutatja, hogy míg a következő négy éves periódusban az USA 39 milliárd eurónyi tőkét tud majd bevonzani, ugyanezen időszak alatt Németország csak 6,3 milliárdot.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére