Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump az egyetemi antiszemitizmus visszafogását célzó rendeletet írt alá

Bokor Gábor

2019.12.12. 09:15

Donald Trump amerikai elnök az egyetemi Izrael-ellenes jelenségek és az antiszemitizmus visszafogását célzó rendeletet írt alá szerdán.

Az elnöki rendelet kiterjeszti az antiszemitizmus eddigi fogalmát, és szélesebb hatáskört ad a szövetségi oktatási minisztériumnak emberi jogi vizsgálatok megindításához azokon az egyetemeken és főiskolákon, ahol kedvezőtlen légkör veszi körül a zsidó vallású hallgatókat.

Azt üzenjük az egyetemeknek: ha továbbra is meg akarjátok kapni az óriási mennyiségű szövetségi dollárt évente, akkor vissza kell utasítanotok az antiszemitizmust

– jelentette ki az amerikai elnök a rendelet aláírásakor szerdán este.

Fotó: AFP

A rendelet értelmében megvonható a szövetségi támogatás az oktatási intézményektől, ha nem szállnak szembe az antiszemita kijelentésekkel és jelenségekkel, és nem lépnek fel az Izrael bojkottjára felszólító, úgynevezett BDS-mozgalom ellen. A mozgalom – amely meglehetősen elterjedt az egyetemeken – arra buzdít, hogy a palesztinokkal kapcsolatos politikája miatt bojkottálják és szankcionálják Izraelt, ne ruházzanak be az országban. A mozgalmat Izrael amerikai támogatói és egyes amerikai konzervatív körök antiszemitizmusként és rasszista megkülönböztetésként értékelik.

A BDS-mozgalomról (Boycott, Divestment, Sanctions) Trump szerdán a rendelet aláírásakor úgy fogalmazott:

erőteljesen elítéljük ezt az antiszemita kampányt Izrael állam és polgárai ellen.

Az elnöki rendelet az antiszemitizmust az érvényben lévő emberi jogi törvény egyik cikkelye értelmében veszi célkeresztjébe. Ez a törvény korlátozza az egyetemi és főiskolai programok szövetségi anyagi támogatását, ha azok faji, bőrszínbeli, vagy nemzetiségi hovatartozás miatt hátrányosan megkülönböztetnek hallgatókat. A törvény azonban nem érvényes a vallási okok miatti diszkriminációra.

Ezt egészíti ki a mostani elnöki rendelet az antiszemitizmus fogalmának kiterjesztésével, mert kimondja, hogy az oktatási tárca az olyan jelenségek, mint az Izraelhez fűződő kapcsolatok miatti diszkrimináció ügyében is emberi jogi vizsgálatot indíthat. A BDS-mozgalom szigorúbb szövetségi megközelítését bírálók szerint a rendelettel csorbul a szólásszabadsághoz való jog.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére