Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump új szemléletet hoz az amerikai külpolitikába

Bertha László

2017.01.24. 11:58

Az amerikai elnök határozottan kiáll amellett, hogy az amerikaiaknak úgy kell érvényesíteniük az érdekeiket, hogy eközben ne szóljanak bele aktívan más országok belügyeibe - nyilatkozta Magyarics Tamás Amerika-szakértõ.
Az amerikai elnök határozottan kiáll amellett, hogy az amerikaiaknak úgy kell érvényesíteniük az érdekeiket, hogy eközben ne szóljanak bele aktívan más országok belügyeibe – nyilatkozta Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1-nek.

A szakértő szerint Donald Trump sokkal szókimondóbb a korábbi elnököknél. Az eddigi amerikai kormányok megpróbálták a saját értékeiket érvényesíteni a külpolitikában, ha azok nem ellenkeztek az érdekeikkel. Trump ezzel szemben úgy akarja érvényesíteni Amerika érdekeit, hogy közben ne szóljanak bele aktívan más országok belügyeibe.

Magyarics Tamás szerint jelzésértékű, hogy az új elnök első vendége a brit miniszterelnök, Theresa May lesz, hiszen mindkét ország bilaterális, azaz kétoldalú kapcsolatokban érdekelt a többoldalú helyett. Emellett mindig is a britek álltak a legközelebb Amerikához, ideológiailag és katonailag egyaránt.

Az is érthető, hogy a következő két vendég az izraeli miniszterelnök és az egyiptomi elnök, mivel mindkét állam kulcsország a Közel-Keleten, illetve az amerikai katonai segélyek legfőbb haszonélvezői – mondta az Amerika-szakértő.

Ezt várják Trumptól az amerikaiak

Magyarics Tamás elmondta, hogy az amerikai alsó középosztály és középosztály nem részesült jelentős mértékben a globalizáció pozitív hatásaiból, rengeteg munkahely tűnt el a feldolgozóiparban, így nem véletlen, hogy ők szavaztak elsősorban Trumpra, hogy munkahelyeket teremtsen.

A szakértő szerint kérdéses, hogy Trumpnak sikerül-e hosszú távon megmaradó munkahelyeket teremteni, mivel nem azért vesztették el ezeket korábban, mert nem voltak versenyképesek az indiai, kínai acélvállalatokkal, hanem az automatizáció és a globalizáció miatt. Az amerikai órabérek nem tudtak versenyezni ezekkel az országokkal például a cipőiparban, ruhaiparban, acél- vagy autógyártásban – fejtette ki Magyarics.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére