Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tudták a németek? A belügyminiszter gázterminálok elleni támadásokra figyelmeztetett augusztusban

888.hu

2022.09.29. 12:40

Ráadásul állítólag a CIA is szólt előre.

 

Amint arról a 888.hu is beszámolt, hétfőn a dán hatóságok földgázszivárgást észleltek az Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat 2 gázvezeték egyik szakaszán.

 

 

A legújabb fejlemények szerint a svéd parti őrség szóvivője bejelentette, hogy újabb szivárgást fedeztek fel.

Így immár a negyedik helyen ömlik a gáz a tengeren az Északi Áramlat vezetékből.

 

A szakértők egyhangúan zárták ki a műszaki meghibásodás lehetőségét, nagy valószínűséggel szabotázsról van szó.

 

Megakadályozható lett volna az incidens?

A Der Spiegel információi szerint a német kormányt már hetekkel ezelőtt figyelmeztette az amerikai hírszerzés, hogy támadás várható a Balti-tengeri gázvezetékek ellen. A hírmagazin több, az ügyet ismerő személyre hivatkozva arról számol be, hogy a német kormány vezetői nyáron kapták a figyelmeztetést a CIA-tól.

Ennek az információnak a tudatában máris más megvilágításba kerül Nancy Faeser, német belügyminiszter augusztusi nyilatkozata, aki már akkor arra figyelmeztetett, hogy

kritikus infrastruktúrák elleni támadások történhetnek, mindenekelőtt az energiaágazat elleni támadások, például gázterminálok ellen.

Az ukrajnai orosz agresszió és a szövetségi kormány energiapolitikája elleni, egyre erősödő németországi tiltakozások miatt így fogalmazott:

Fel kell készülnünk a gázterminálok és más kritikus infrastruktúrák elleni esetleges támadásokra.”

 

Hozzátette:

Elképzelhetőek az energiaszektor elleni célzott támadások, vagy szélsőségesek kísérletei a törvényes tiltakozással való visszaélésre, mint a koronavírus-válságban. Aggasztónak tartjuk, hogy a baloldali szélsőségesek megpróbálják kihasználni a klímatüntetéseket. Másrészt természetesen továbbra is látjuk a jobboldalról érkező veszélyt.”

 

(Photo by TOBIAS SCHWARZ / AFP POOL / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

 

Ki lehet a felelős?

Az oroszok tagadják, hogy bármi közük lenne a csővezeték elleni lehetséges támadáshoz. Közölték, hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy a Gazpromot, mint a csővezeték tulajdonosát bevonják az Északi Áramlat vezetékein történt rendkívüli események kivizsgálásába. Továbbá közölték azt is, hogy az eseményekkel kapcsolatban kezdeményezik az ENSZ Biztonsági Tanácsa hivatalos tanácskozásának összehívását.

Nem minden vélemény szerint lehet Oroszország a potenciális elkövető.

Radek Sikorski volt lengyel külügyminiszter szerint az Egyesült Államoknak köze lehet az Északi Áramlatokban kárt tevő balesethez vagy támadáshoz – legalábbis egyik Twitter-bejegyzése erre enged következtetni.

Köszönjük, USA”

− írta Sikorski.

 

 

Hasonló tweetet tett közzé az Alternatíva Németországért (AfD) párt politikusa, Gunnar Lindemann.

Az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 egyszerre vált használhatatlanná szabotázs miatt. Így Németország csak amerikai gázt tud szerezni. És egészen véletlenül egy amerikai haditengerészeti alakulat is a közelben volt. Ilyen barátokkal kinek van szüksége ellenségre?”

 

 

A Fox News amerikai hírtelevízió sztárműsorvezetője, Tucker Carlson az Egyesült Államok szerepét pedzegette az incidens körül. Carlson műsorában bejátszottak egy februári felvételt Joe Biden amerikai elnökről, aki így beszélt, amikor Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatót:

Ha Oroszország inváziót indít, tankok és katonák lépnek át Ukrajna határán, nem lesz többé Északi Áramlat 2. Véget fogunk vetni neki.”

 

A kérdező újságíró ezután azt kezdte firtatni, hogy miképp tudná ezt az Egyesült Államok kivitelezni, hiszen a projekt Németország felügyelete alatt áll. Az amerikai elnök erre úgy válaszolt, hogy

ígérem, hogy képesek leszünk rá”.

 

“If Russia invades...then there will be no longer a Nord Stream 2. We will bring an end to it.„ – President Joe Biden.

 

Továbbá Victoria Nuland, amerikai külügyi államtitkár már januárban érdekes nyilatkozatot tett:

Amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát, úgy el fogjuk érni, hogy az Északi Áramlat 2 projekt ne haladjon előre.”

− fogalmazott.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére