Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Úgy veszik a politikusok az LNG-hez köthető részvényeket, mintha nem lenne holnap

888.hu

2022.10.04. 16:00

Soros György nemzetközi tőzsdespekuláns pedig olyan vállalatokba fektet, amelyek az óceánon keresztül szállítják az energiahordozókat.

 

Idézzük fel, mi jutott eszébe Antony Blinken amerikai külügyminiszternek az Északi Áramlat elleni feltételezhető támadásról:

Ez egy óriási lehetőség, hogy egyszer és mindenkorra véget érjen az energiafüggőség és ezzel elvehető Vlagyimir Putyintól az energia fegyverként használatának lehetősége.”

 

 

Egyelőre senki nem tudja, hogy ki vagy mi okozta az Északi Áramlat gázvezetéken a szivárgásokat, a szakértők döntő többsége egyetért azzal, hogy szabotázsakció történhetett. Nem lehet figyelmem kívül hagyni azt sem, hogy az Egyesült Államokból már az orosz-ukrán háború kitörése előtt érkeztek jelzések azzal kapcsolatban, hogy a gázvezeték sorsa kérdéses.

 

A háború előtti hetekben, egészen konkrétan február 7-én Joe Biden amerikai elnök egy – egyébként Olaf Scholzcal közösen tartott – sajtótájékoztató keretében úgy fogalmazott, hogy „ha Oroszország inváziót indít, tankok és katonák lépnek át Ukrajna határán, nem lesz többé Északi Áramla-2. Véget fogunk vetni neki”.
A kérdező újságíró ezután azt kezdte firtatni, hogy miképp tudná ezt az Egyesült Államok kivitelezni, hiszen a projekt Németország felügyelete alatt áll. Az amerikai elnök erre úgy válaszolt, hogy „ígérem, hogy képesek leszünk rá”.

 

 

Az európai gázellátás biztosítása létfontosságú kérdés, éppen ezért az Európai Bizottság már tavasszal tett lépéseket annak érdekében, hogy cseppfolyósított földgázt szerezzen be.

Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke március végén jelentette be, hogy

az Egyesült Államok kötelezettséget vállalt rá, hogy 2022 végéig 15 milliárd köbméter gázt (LNG) szállít Európába, részben az oroszoktól való energiafüggőség megszüntetése céljából.

A vezetők nyilatkozata szerint legalább 2030-ig az Egyesült Államok évi ötvenmilliárd köbméter LNG kontinensre történő szállítására lesz képes.

Ursula von der Leyen úgy becsülte, hogy az üzlet az oroszoktól vásárolandó földgáz mintegy egyharmadát váltaná ki.

 

A Világgazdaság nyári beszámolója szerint a magas európai kereslet, a magas árak és a növekvő exportkapacitás következtében az idei év első felében az Egyesült Államok volt a világon a cseppfolyósított földgáz legnagyobb exportőre. Az amerikai LNG-kivitel az idei első fél évben 12 százalékkal haladta meg a tavalyi év második felében elért értékeket,

napi 11,2 milliárd köblábra nőtt, ami majdnem egyharmad milliárd köbméter.

Még figyelemreméltóbb, hogy mintegy napi 1,9–2,1 milliárd köblábbal (50–59 millió köbméter) nőtt az exportkapacitás is tavaly novemberhez képest. Mindez a tájékoztatás szerint magasabb, mint a két másik LNG-nagyhatalom, Katar és Ausztrália exportja ugyanebben az időszakban.

Tehát kijelenthető, hogy

az LNG-export hatalmas biznisz és ezt az amerikaiak pontosan tudják. A politikusaik és tőzsdecápáik legalábbis biztosan.

 

A Nasdaq.com a következő felütéssel kezdi augusztusi cikkét:

„A befektetőket érdekelni fogja, hogy számos amerikai politikus mélyen ismeri az ország részvénypiacát, és széleskörűen ki van téve annak. Az elmúlt hat hónapban számos politikus fektetett be az olaj- és gáziparba, a három legnépszerűbb részvény a Baker Hughes Company (NASDAQ: BKR), a Magellan Midstream Partners, L.P. (NYSE: MMP) és a Pioneer Natural Resources Company (NYSE: PXD).”

 

Nézzük meg, hogy ki mennyi részvényt vásárolt a nevezett vállalatokból!

Baker Hughes Company

A 25,9 milliárd dolláros vállalat technológiákat és szolgáltatásokat nyújt az olaj- és gázipar, valamint az ipari végpiacok számára. Az elmúlt hónapokban a republikánus Diana Lynn Harshbarger kilenc vételi ügyletet hajtott végre a BKR részvényeivel, egyenként 1000 és 15 000 dollár közötti értékben.

A Tennessee állambeli képviselőnő által vásárolt részvények száma az egyes ügyletekben 27 és 488 között változott.

Elemzők szerint a vállalat hosszú távon profitálhat a cseppfolyósított földgáz iránti keresletből, az energiaátalakításba és az upstream tevékenységekbe történő befektetésekből, valamint az ipari üzletágakat támogató intézkedésekből.

A cég honlapja szerint LNG-hez köthető tevékenységgel is foglalkoznak.

(Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Magellan Midstream Partners, L.P.

A kőolajtermékek tárolására és szállítására szakosodott, 11 milliárd dollárt érő vállalat részvényeit az elmúlt hónapokban két republikánus politikus vásárolta meg. Virginia Ann Foxx észak-karolinai képviselő júniusban 21-304 MMP-részvényt vásárolt 1 000 és 15 000 dollár közötti áron, és további öt vételi tranzakciót hajtott végre a részvényekkel.

Eközben Kevin Ray Hern kongresszusi képviselő májusban 21-ről 309 részvényre növelte részesedését az MMP részvényeiben. A tranzakció értéke 1000 és 15 000 dollár között mozgott. Az oklahomai képviselő februárban is vásárolt MMP részvényeket.

A fedezeti alapok is vásároltak a cég részvényeiből, ami arra enged következtetni, hogy teljes mértékben bíznak a vállalat kilátásaiban.

 

Pioneer Natural Resources Company

Az 55,1 milliárd dolláros olaj- és földgázkutató és -termelő vállalat szintén Kevin Ray Hern képviselőházi képviselő portfóliójába tartozik. Az észak-karolinai politikus júniusban 57-190 PXD-részvényt vásárolt 15 000 és 50 000 dollár közötti összegért.

Ezen kívül a demokrata Lois Jane Frankel áprilisban 1 000 és 15 000 dollár közötti értékben 5-65 PXD-részvényt vásárolt egy tranzakcióban. A floridai képviselő 2022 márciusában is vásárolt PXD-részvényeket.

A szilárd termelési képességek, a részvényesek jutalmazására irányuló buzgalom és a technológiai szakértelem az előrejelzések szerint előnyös lesz a Pioneer Natural Resources számára az elkövetkező negyedévekben. Érdekes, hogy a fedezeti alapok az elmúlt három negyedévben 427,7 ezer darab részvényrel növelték a PXD-ben lévő részesedésüket.

Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

A Nasdaq megjegyzi: „a Baker Hughes, a Magellan Midstream és a Pioneer Natural Resources részvényekben való kitettségüket növelő amerikai politikusok előrelátásukat és az ezen amerikai vállalatok növekedési kilátásaiba vetett hitüket tükrözi”.

 

Nem csak az olajipar lett célpont a befektetéseket illetően, hanem az óceáni szállítás is.

Ebben olyan tőzsdecápák nyomulnak, mint Soros György és Michael Burry.

A TradeWinds nevű hajózási portál arról ír, hogy a befektetők a Scorpio Tankers, a Golden Ocean és az Eagle Bulk hajózási társaságok részvényeit vásárolták.

 

Burry több mint kétszeresére növelte részesedését a termékszállító tartályhajókat üzemeltető társaság, a Scorpio Tankers-ben. Emellett 32%-kal növelte részesedését a Golden Ocean Group ömlesztőhajókkal foglalkozó cégben.

A Scion Capital Group – Burry kaliforniai székhelyű magánbefektetési cége – június 30-án 600 ezer Scorpio Tankers-részvénnyel rendelkezett, szemben a március végi 190 100 részvénnyel, az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelethez benyújtott adatok szerint. A Scion Capital a második negyedév végén 700 ezer Golden Ocean-részvényt is birtokolt, mintegy 7,7 millió dollár értékben.

 

 

Soros eközben az Eagle Bulk Shipping egy viszonylag kis részvénycsomagjának megvásárlásával volt elfoglalva.

A Soros Fund Management a második negyedévben mintegy 786 ezer dollárt költött a connecticuti székhelyű ömlesztettáruval foglalkozó cég 16 618 részvényének megvásárlására.

 

(Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)

 

Egyébként Soros 2021 elején vásárolt egy szeletet a Golar LNG adósságából azáltal, hogy megvette a jövőre esedékes 2,75%-os szenior, nem biztosított, átváltható kötvényeket. A bejelentések szerint nem változott a 40,25 millió darab kötvényt birtokló Soros részesedése, ami a kötvénykibocsátás mintegy 10%-át tette ki. Az Oaktree magántőke-befektető cég ugyanezen kötvényekből szintén mintegy 4,6 millió dollárt birtokol, ami csaknem feleannyi, mint az első negyedév végén.

 

A Scorpio Tankers így ír magáról a honlapján: „vezető nemzetközi szolgáltató a finomított kőolajtermékek szállításában”.

A Golden Ocean ezt tartja fontosnak megemlíteni magáról: „a világ egyik vezető száraz ömlesztettáru-szállító társaságaként segítünk ellátni a világot a mezőgazdaság, a gyártás és az energiaellátás számára nélkülözhetetlen árucikkekkel”.

Az Eagle Bulk pedig ezt írja magáról: „a vállalat szállítási megoldásokat kínál a legkülönbözőbb ügyfélcsoportoknak, többek között bányászoknak, termelőknek, kereskedőknek és végfelhasználóknak. A tipikusan szállított rakományok közé tartoznak mind a nagyobb ömlesztett rakományok (szén, gabona és vasérc), mind a kisebb ömlesztett rakományok (műtrágya, acéltermékek, petrolkoksz, cement, erdészeti termékek stb.)”.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére