Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Új államfője lehet Csehországnak

888.hu

2023.01.22. 15:50

Csehország új elnököt választ januárban.

 

Két friss országos közvélemény-kutatás is azt jelzi, hogy a cseh államfőválasztás jövő hétvégi, második és döntő fordulójának győztese Petr Pavel nyugalmazott tábornok lehet – írja az MTI.

A STEM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint 68 százalékos részvétel mellett Petr Pavelre szavazna a megkérdezettek 57,6 százaléka, míg Andrej Babišt 34,1 százalék választaná.

A Data Collect és a Kantar CZ ügynökség közös felmérése szerint Petr Pavelre a január 27-én és 28-án megrendezendő második fordulóban a megkérdezettek 53 százaléka szavazna, míg Andrej Babišra 36 százalék. A választási részvétel azonban sokkal magasabb, 82 százalékos lenne.

A STEM felmérése azt is megmutatta, hogy a voksolók mintegy 55 százaléka tekinthető biztos szavazónak, 29 százalékuk bizonytalan, míg 16 százalék nem menne el a második körben. A már biztos szavazók körében Petr Pavel támogatottsága 57, míg Andrej Babišé 43 százalékos – írja elemzésében az ügynökség.

 

Petr Pavel az első fordulóban 35,4, míg Andrej Babiš 34,99 százaléknyi szavazatot kapott.

 

Vasárnap mindkét államfőjelölt, illetve Miloš Zeman jelenlegi elnök is részt vett a prágai Szent Vitus-székesegyházban a Csehországért megtartott misén, amelyet Jan Graubner bíboros, a helyi katolikus egyház feje celebrált. A prágai bíboros prédikációjában a tisztességes párharc szükségességét hangsúlyozta.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére