Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb kínai vakcinát hitelesített a WHO

888.hu

2021.06.01. 20:30

Hitelesítette a koronavírus elleni második kínai vakcinát, a pekingi Sinovac Biotech gyógyszergyár által kifejlesztett védőoltást az Egészségügyi Világszervezet (WHO), lehetővé téve ezzel annak sürgősségi felhasználását, ami elsősorban a fejlődő országok számára jelenthet újabb segítséget.

 

A WHO sürgősségi listája útmutató a nemzeti gyógyszerfelügyeleti hatóságok számára a termékek hatásosságát illetően. A listára való felvétel egyben a kis és mérsékelt jövedelmű országok vakcinával való ellátására a WHO által létrehozott Covax program keretében történő felhasználást is lehetővé teszi. A Covax súlyos ellátási gondokkal küzd, miután India a saját súlyos járványhelyzete miatt felfüggesztette az exportot.

A WHO független szakértői bizottsága közleményében tudatta, hogy a 18 év felettiek számára ajánlja a vakcinát, két adagban, 2–4 hetes intervallummal a két oltás között.

A WHO technikai tanácsadó csoportja május 5-én kezdte meg a vakcina vizsgálatát, azután döntött úgy, hogy felülvizsgálta a Sinovac biztonságosságával és hatásosságával, valamint a gyógyszergyár gyártási eljárásaival kapcsolatos legfrissebb adatokat.

A Sinovac a második kínai védőoltás, amely felkerült a WHO által hitelesített Covid-19 elleni védőoltások listájára, miután május 7-én hitelesítették a Sinopharm vakcináját.

Egy harmadik kínai védőoltást, a CanSino Biologics által kifejlesztett vakcinát is benyújtottak hitelesítésre az ENSZ egészségügyi szervezetéhez, de a WHO felülvizsgálatának időpontja nem ismeretes.
A Sinovac közölte, hogy eddig több mint 600 millió adag védőoltást biztosítottak otthoni, illetve a világ több országában történő felhasználásra, ebből május végéig több mint 430 millió adagot be is adtak.

A WHO Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja (SAGE) korábban közölte, hogy a vakcina hatásossága a klinikai kísérletek több országban elvégzett III. fázisának eredményei alapján 51-ről 84-re emelkedett. A WHO szerint a Sinovac hatásossága 57 százalékos a tünetes megbetegedések megakadályozásában, de 100 százalékos a betegség súlyos formái és a kórházi ápolásra szorulás megelőzésében. A hatásosságot a 60 év feletti korosztály esetében nem vizsgálták.

Az indonéz egészségügyi minisztérium május 12-én jelentette be, hogy 120 ezer egészségügyi dolgozó körében, akik megkapták a védőoltást, 94 százalékban akadályozta meg a vakcina a tünetes megbetegedés kialakulását. Előzetes becslésében a SAGE arra következtetésre jutott, hogy az oltás hatásos volt a Covid-19 betegség megelőzésében a 60 év feletti korosztályban, de hiányoztak az adatok egyes komoly mellékhatások kapcsán.

A SAGE bizonyítékokat sorolt fel arra vonatkozóan, hogy hiányosságok mutatkoztak a terhesség alatti biztonságosság, illetve más felnőtt korcsoportoknál a biztonságosság és a klinikai védelem kapcsán. A tagállamoknak a felhasználásra, illetve az adagolásra vonatkozó irányelveket kidolgozó SAGE májusban vizsgálta felül a Sinovac klinikai adatait.

Kína mind a Sinopharm, mind a Sinovac oltásból több száz millió adagot biztosított otthoni felhasználásra, és exportált külföldre, elsősorban Latin-Amerikába, Ázsiába és Afrikába, összesen 22 országba és régióba.

Ennek ez elöltvírus-alapú szérumnak könnyű a tárolása, így könnyen kezelhető, és elsősorban olyan országok igényeihez szabták, amelyeknek kevés forrás áll rendelkezésére – írta a WHO.

Korábban a világszervezet a Moderna, a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca/Oxford Indiában és Dél-Koreában gyártott vakcináját, illetve a Johnson & Johnson amerikai gyógyszergyár Janssen nevű védőoltását hitelesítette.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére