Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb összecsapások történtek Jeruzsálemben, több százan megsebesültek

888.hu, MTI

2021.05.10. 09:45

Előbb elfoglalták a muzulmánok az al-Aksza-mecset előtti területet, majd kövekkel dobálták meg a rendőröket.

 

Több tízezer muzulmán hívő elbarikádozta magát vasárnap éjjel Jeruzsálem óvárosában, az al-Aksza-mecsetnél, és köveket gyűjtve készültek szembeszállni az izraeli biztonságiakkal.

Az összecsapás kiváltó oka az lehet, hogy május 10-e Jeruzsálem napja, amikor az izraeliek körmenettel és zászlós felvonulással ünneplik meg Jeruzsálem felszabadítását.

Az izraeli rohamrendőrök hétfő reggel behatoltak a Templom-hegyre,

és tömegoszlató fegyverek, füstbombák és könnygáz, valamint gumilövedékek bevetésével vették fel a harcot a mecsetekbe szorult, Mekka és Medina után az iszlám harmadik legszentebb helyét, az al-Akszát „védő” arab hívőkkel.

(Photo by Ahmad GHARABLI / AFP)

 

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, az Ynet szerint mintegy nyolcezren vannak hétfő reggel az al-Akszában és a mellette található mecseteknél.

Éjszaka telefonbeszélgetést folytatott az izraeli és az amerikai nemzetbiztonsági tanács vezetője, és Meir Ben-Sabat azzal utasította el amerikai kollégája, Jake Sullivan a nyugalom helyreállítását sürgető aggodalmait és kéréseit, hogy a Biden-kormánynak és a nemzetközi közösség többi tagjának nem szabad beavatkoznia a jeruzsálemi válságba.

Izrael a szuverenitás és a felelősségvállalás alapján kezeli a jeruzsálemi eseményeket, függetlenül a palesztin provokációktól, és ha az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség segíteni akar a nyugalom helyreállításában, akkor a palesztin oldal felbujtó elemeire kell nyomást gyakorolnia”

– jelentette ki Meir Ben-Sabat.

A reggeli templom-hegyi sétát nem engedélyezték, de a szintén hagyományos délutáni zászlós felvonulást egyelőre nem változtatták meg az izraeli hatóságok, noha a védelmi szervek vezetői arra figyelmeztették a politikai vezetőket, hogy lángba boríthatja Kelet-Jeruzsálemet, és eszkalációhoz vezethet a térségben, ha hétfőn a szokásokhoz híven rendezik meg a menetet.

A magas rangú biztonsági tisztviselők szerint meg kell változtatni a hagyományos izraeli zászlós zászlós felvonulás időpontját, vagy legalább csökkenteni kell a résztvevőinek számát, valamint módosítani kell a menet útvonalát, ugyanis az a korábbi években az óváros túlnyomórészt arabok lakta negyedeiben haladt.


 

Több százan megsebesültek Jeruzsálemben az al-Aksza mecsetnél zajló összecsapásokban

– jelentette a Háárec című izraeli újság honlapja hétfőn.

A Vörös Félhold arab mentőszolgálat több száz sebesültet jelentett az ostrom alatt álló mecsetből, ahol a muzulmán hívők elbarikádozták magukat. Közülük ötvenet Kelet-Jeruzsálem kórházaiba szállítottak, másokat a mecseteknél létrehozott ideiglenes ellátóhelyeken ápolnak.

Mamun Abbaszi, a Vörös Félhold szóvivője szerint az izraeli rendőrséggel folytatott összecsapásokban számos palesztin súlyosan megsebesült, és a rendőrség megakadályozza az egészségügyi személyzet bejutását a Templom-hegyre, az Haram al-Sarif teraszra.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére