Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ukrajna lakosságának a fele nem is használja az ukrán nyelvet

Pörge Béla

2017.10.03. 17:28

Egy friss ukrán felmérésbõl az derült ki, hogy az Ukrajnában élõ emberek 50,5 százaléka használja csak az ukrán nyelvet a mindennapokban.
KIJEV, 17:28

Egy friss ukrán felmérésből az derült ki, hogy az Ukrajnában élő emberek 50,5 százaléka használja csak az ukrán nyelvet a mindennapokban.

A SZOCISZ, a KMISZ, a Rejting és a Razumkov intézet által a nyáron végzett felmérés eredményét a Zerkalo Nyedeli ukrán hetilap ismertette. Ennek eredménye alapján az Ukrajnában élők 24 százaléka az orosz nyelvet használja a mindennapi érintkezésben. Ugyanennyien válaszolták azt a megkérdezettek közül, hogy nagyjából egyenlő arányban beszélnek ukránul és oroszul is családtagjaikkal, illetve ismerőseikkel — írja az MTI.

A felmérés szerint az ország nyugati (97,2 százalék), illetve délnyugati részében (91,6 százalék) vannak a legtöbben, akik kizárólag ukránul beszélnek.

A felmérést a kutatóintézetek márciusban végezték, 14 ezer személyt kérdeztek meg, köztük az ország minden megyéjéből öt-ötszázat, ezer-ezer főt pedig Kijevben, valamint a kelet-ukrajnai Harkov és az ország déli részén lévő Odessza megyében.

Változás egyedül Kijevben volt megfigyelhető, ott a korábbihoz képest jóval többen használják az ukránt elsődleges nyelvként.

A felméréssel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a zömmel Kárpátalján élő ruszinokat Ukrajna nem ismeri el kisebbségként, így a nyelvüket sem tekintik külön nyelvnek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére