Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Végre kiszabadulhat Ukrajnából a gabona

888.hu

2022.07.15. 11:20

Oroszország és Ukrajna megállapodást kötött a Fekete-tengeri gabonahajók kiszabadításáról.

 

Az Ukrajna és Oroszország között létrejött egy „alapvető, technikai jellegű” megállapodás arról, hogy a kulcsfontosságú gabonaexportot kiviszik a blokád alá vont Fekete-tengeri kikötőkből – közölte a török kormány.

Az ankarai védelmi miniszter, Hulusi Akar által bejelentett előrelépés a hónapok óta tartó, Isztambulban folytatott tárgyalások eredménye. Az ukrajnai Fekete-tengeri kikötők az orosz invázió óta nem működnek. Több millió tonna gabona áll a raktárakban, miközben az élelmiszerárak emelkednek.

 

Akar elmondta, hogy a kezdeti megállapodás magában foglalja a technikai részletek megoldását, például egy isztambuli koordinációs központ létrehozását, ahol mindkét fél képviselői jelen lenne, közös ellenőrzéseket tartanának a kilépési és érkezési pontokon; valamint a „biztosítanák a hajózási biztonságot az átszállási útvonalakon”.

 

Úgy látjuk, hogy a felek hajlandóak megoldani ezt a problémát.”

– mondta Akar egy nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a végleges megállapodást az ENSZ-szel fogják egyeztetni, és a jövő héten Törökországban újabb találkozót kell tartani, amelynek célja a megállapodás aláírása.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szerdai megbeszélések után visszafogottabban nyilatkozott, bár esti beszédében elmondta, hogy országa küldöttei arról tájékoztatták, hogy „történt némi előrelépés”.

 

Valóban jelentős erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy helyreállítsuk a világpiac élelmiszerellátását.”

– mondta Zelenszkij. „A részletekben az elkövetkező napokban fogunk megállapodni az ENSZ-főtitkárral.”

 

Ukrajna attól tart, hogy sebezhetővé válik a támadásokkal szemben, ha eltávolítja az aknákat, amelyek a kikötőit védik, de egyben elzárják a tengerhez való hozzáférést is. A megegyezéshez Ukrajna szerint Oroszországnak garanciákat kell nyújtania arra, hogy nem fogja támadni a kikötőket vagy a gabonahajókat, amint azok újra működésbe lépnek.

 

António Guterres ENSZ-főtitkár, akinek szervezete Törökországgal együttműködve közvetítette a tárgyalásokat, elmondta, hogy a felek „érdemi megállapodást értek el a Fekete-tengeri kereskedelem feloldásának számos aspektusáról”, „az ellenőrzési mechanizmusokkal, a koordinációs rendszerrel és a bányászat kérdéseivel kapcsolatban”.

Hozzátette, hogy további munkára van szükség a végleges megállapodás biztosításához, „de a lendület egyértelmű”.

Guterres azonban óvatosabb volt azzal kapcsolatban, hogy a jövő héten aláírásra kerülhet-e a végleges megállapodás, továbbá arra is figyelmeztetett, hogy az eredeti megállapodást nem tekinti annak jelének, hogy Oroszország esetleg véget vethet az ukrajnai háborúnak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére