Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Verhofstadt EU-s jogokkal seftelne

Bokor Gábor

2016.11.26. 16:28

A súlyos problémákkal küzdõ Európai Unió egyik vezetõje, Guy Verhofstadt szerint az EU-t támogató briteknek éves díj ellenében a kilépés után is igényt tarthatnának azokra a jogosultságokra, amelyek az Európai Uniós államoknak jár.
BRÜSSZEL, 16:28

A súlyos problémákkal küzdő Európai Unió egyik vezetője, Guy Verhofstadt szerint az EU-t támogató briteknek éves díj ellenében a kilépés után is igényt tarthatnának azokra a jogosultságokra, amelyek az Európai Uniós államoknak jár. 

Guy Verhofstadt, a Londonnal folytatandó kilépési tárgyalások vezetője szerint támogatandó az az ötlet, mely szerint azok a britek, akik mégis inkább maradnának az unióban, egy éves díjért cserébe hozzáférjenek az uniós jogosultságokra. 

Harcolni kell a brit választók azon 48 százaléknak a jogaiért is, akik nem arra szavaztak, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból"

– fogalmazott a belga liberális politikus. 

A britek közel 52 százaléka döntött úgy idén júniusban, hogy elég volt az uniós bürokráciából és inkább külön utakon folytatnák. 

A The Times szerint az egészen meredek ötlet nem is Verhofstadt fejéből pattant ki, hanem azt egy másik liberális EP-képviselő, a luxemburgi Charles Goerens találta ki. A korábbi belga miniszterelnöknek csupán megtetszett kollégájának ötlete, ezért karolta fel, majd terjesztette azt ki.

Goerens eredetileg csak azt akarta, hogy társult állampolgársági jogokat kapjanak a perkáló britek, ám Verhofstadt tovább tolta, ő az EU-tagállamok állampolgárainak járó uniós jogkörök mindegyikét hozzáférhetővé tenné a súlyos összegeket kicsengető szigetországiaknak –írja az MTI.

A konzervatív brit lap szerint még idén szavazhatnak az ötletről Brüsszelben, ám ahhoz, hogy a terv a brit kilépés feltételeiről szóló majdani megállapodás része legyen, az összes EU-tagállam jóváhagyására is szükség lenne. A lap megjegyzi azt is, hogy a javaslat szerint 
az éves díjat befizető britek továbbra is szabadon mozoghatnának és letelepedhetnének az EU-tagországokban, valamint részt vehetnének az európai uniós választásokon is.

Verhofstadt később elismerte, hogy felmerültek jogi kérdések, valamint sokan felvetették azt is, hogy mi értelme az EU-tagságnak, ha az egyes országok állampolgárai egyébként is hozzájuthatnak a tagsággal járó előnyökhöz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére