Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vucic lemondta az Europride melegfelvonulást, a szervezők az esemény megtartását követelik

888.hu

2022.08.29. 14:55

Forrong a szerb közélet a szeptember 17-re tervezett belgrádi Europride európai meleg büszkeség felvonulásának szervezési körülményei miatt: a jogvédők az esemény megtartását követelik, a rendezvényt ellenző tüntetők pedig a betiltását. Az ország vezetése a politikai és gazdasági helyzet miatt elhalasztaná a rendezvényt.

 

Aleksandar Vucic szerb elnök az Europride lemondását, illetve elhalasztását jelentette be a múlt szombaton, amire reagálva a szervezők kijelentették: csak az mondhat le egy eseményt, aki azt szervezi, és ezt ők nem tervezik. Vasárnap több ezren vonultak utcára, hogy a felvonulás megtartása ellen tüntessenek, hétfőn pedig Ana Brnabic miniszterelnök már úgy nyilatkozott: nem betiltásról van szó, csak a politikai helyzet miatt javasolták a rendezvény elhalasztását.

A köztársasági elnök

 

a Koszovóval fennálló vitával, valamint a nehéz kül- és belpolitikai helyzettel indokolta azt, hogy el kell halasztani vagy le kell mondani a melegfelvonulást.

 

Mint mondta, tisztában van azzal, hogy ezzel sérülnek a kisebbségek jogai, de a jelen helyzetben ez a helyes lépés.

Az elnök bejelentését követően a szerb kormány is közleményt adott ki, amely szerint a térségbeli politikai helyzet, valamint a mindennapos feszültségek miatt, illetve az állampolgárok békéjének és biztonságának a megőrzése érdekében a kormány úgy véli, hogy jelenleg nincsenek meg a feltételei az Europride megrendezésének.

Hozzátették, hogy egyes szélsőséges csoportok visszaélhetnének a helyzettel, és kísérletet tehetnének Szerbia destabilizációjára.

 

A kijelentésekre reagálva a szervezők közölték, mindenképpen megrendezik az Europride-ot.

 

Marko Mihailovic, a rendezvény szerbiai koordinátora azt is közölte, a szervezők panaszt tesznek, ha a rendőrség betiltja a felvonulást. A szerbiai ellenzék és jogvédő csoportok is a szervezők mellett álltak ki, és közölték, a tiltás ellenére is utcára fognak vonulni szeptember 17-én.

Az Europride szervezése körüli bonyodalmakra mintegy válaszul vasárnap több ezer vallásos tüntető vonult utcára, hogy a rendezvény ellen tiltakozzanak.

Hétfő reggel Ana Brnabic miniszterelnök a szerbiai közszolgálati televízióban már nem a rendezvény betiltásáról beszélt, mint mondta:
„Ez inkább egy kérés volt a szervezők felé. Senkinek az alkotmányos jogait nem szeretnék csorbítani, azonban figyelembe kell venni, milyen következményekkel járna egy ilyen rendezvény megtartása.” – magyarázta.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére