Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Weber: "a migráció kérdése továbbra is nyílt politikai seb a kontinensen"

Bertha László

2019.04.28. 18:00

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje szerint a májusi európai parlamenti választás után új esély nyílhat a menekültügy körüli kérdések rendezésére.

A „migráció kérdése továbbra is nyílt politikai seb a kontinensen” és sok kárt okoz, mert megosztottsághoz és vitához vezet, és ezzel akadályozza a munkát a közösség jövőjét tekintve fontos területeken – mondta Manfred Weber egy vasárnapi interjúban.

A Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy az Európai Bizottság elnökeként magához vonná a kérdés megoldását. Mint mondta, a brüsszeli testület vezetőjének

be kell mennie a miniszteri tanácsba, ahol a belügyminiszterek ülnek és el kell mondania, hogy barátaim, most tisztáznunk kell ezt az ügyet.”

Hozzátette: reméli, hogy az EP-választás után „másmilyen lesz a légkör” és ebben az új helyzetben azt lehet majd mondani, hogy

rendben, a választók megadták nekünk a felhatalmazást, de most aztán neki is kell veselkedni a feladatoknak és meg kell oldani őket.”

Azonban a migráció rendezésének az előfeltétele az Európai Unió külső határának ellenőrzése, különben nem lehetséges a megegyezés. Csak akkor lehet a „belső szolidaritásról” és egy „belső menekültkvótáról” tárgyalni,

ha biztosítjuk, hogy az állam dönt arról, hogy ki jön Európába és nem az embercsempészbandák”

 – húzta alá Manfred Weber.

Kifejtette, hogy az Európai Bizottság elnökeként már a ciklus kezdetétől kiemelt kérdésként kezelné a menekültügyi szabályozást, ami azt is jelenti, hogy ismét tárgyalni kell a már elkészült javaslatokról. Mint mondta, „nagyon-nagyon komoly első lépéseket” jelentenek Sebastian Kurz osztrák kancellárnak az Ausztria 2018 második félévi soros EU-elnökségének idején tett javaslatai a „rugalmas kvótáról”, de az elképzelést ki kell egészíteni a határvédelemmel.

A bajor CSU politikusa aláhúzta továbbá, hogy az államnak képesnek kell lennie a határ ellenőrzésére és arra, hogy megtagadja a belépést az illegálisan érkező emberektől, ez azonban csak az első elem. A második elem egy „áttelepítési program”, amelyben az állam az ENSZ közreműködésével korlátozott időre és kontingensekben, előre meghatározott létszámú csoportokban befogad embereket. A fokozottan védelemre szoruló embereket, „az időseket, a megerőszakolt asszonyokat és a gyerekeket kell Európába hoznunk és nem a 18 éves fiatalembert, aki egy törökországi táborban is viszonylag jól tud boldogulni” – mondta az MTI beszámolója alapján Manfred Weber.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére