Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Weber a pácban: már a liberálisokkal szövetkezik

Bokor Gábor

2019.06.19. 12:45

Szorul a hurok a néppárti csúcsjelölt nyaka körül, egyre kevesebben támogatják.

Nem úgy alakult az EP-választás sokaknak, ahogy azt előtte remélték. Emiatt aztán komoly viták alakultak, a megoldás pedig egyelőre úgy tűnik, messze van. Emiatt aztán német kormányzati források szerint Merkel annyira felháborodott, hogy kiegyezésre törne, kompromusszimut ajánlhat, aminek egyértelmű vesztese Manfred Weber lehet. Állítólag a német kancellár már az e heti ­uniós csúcstalálkozón közölheti a részleteket.

Annyi szivárgott ki egyelőre, hogy Berliné lenne az Euró­pai Központi Bank vezetése ahelyett, hogy Weber lesz az Európai Bizottság elnöke.

Az EP vezető politikai csoportjai a május végi választások óta nem képesek parlamenti többség kialakítására, és a Spitzenkandidatok (csúcsjelöltek) ügyében sem találják a közös nevezőt. Az uniós kulcspozíciók sorsa legkorábban a tagállami vezetők e heti csúcstalálkozóján dőlhet el, Donald Tusk legalábbis erre tett ígéretet május végén – írja a Magyar Nemzet szerdai számában. A lap megjegyzi, hogy rendkívüli csúcstalálkozó is lehet akár már júliusban. Ez akkor történhet meg, ha pénteken nem lesz megegyezés és nem döntik el, ki vezesse az Európai Bizottságot, az Európai Tanácsot és az Európai Központi Bankot.

Fotó: AFP

Azt ígérték, hogy ezúttal a politikai, földrajzi és nemi törésvonalak figyelembevételével osztják majd ki a lapokat, így valószínűsíthető, hogy a visegrádi országoknak is jut majd egy uniós kulcspozíció. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint utóbbi a kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszt lehet. Ezt jelenleg olasz Federica Mogherini tölti be.

Weber a pácban

Hagyományosan a legnagyobb pártcsalád csúcsjelöltje lehet az Európai Bizottság elnöke, azonban Manfred Webert egyre kevesebben támogatják, ami komoly törésvonal a Néppárton belül. Orbán Viktor mellett Macron francia elnök is ellenzi, hogy Weber legyen a bizottság első embere. Állítólag Merkel kész beáldozni Webert és odaadhatják másnak a pozíciót. Ezért cserébe a német kancellár annyit kér, hogy az EKB élére kerüljön egy német ember.

Az EKB élén jelenleg még az olasz Mario Draghi áll, de Berlin saját jegybankjának elnökét, Jens Weidmannt küldené Frankfurtba„

– írják.

Weber nem adja fel

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerdán az M1 reggeli műsorában ismertette, hogy az Európai Néppárt megegyezett az új liberális, Újítsuk meg Európát nevű párttal, hogy támogassák Manfred Webert az Európai Bizottság (EB) elnökjelöltjeként.

Ez lehet az utolsó szalmaszál, amibe Manfred Weber még kapaszkodhat, ha a Bizottság elnöke akar lenni„

– mondta a szakértő.

Brüsszeli sajtóértesülések szerint a néppárti jelölt támogatásáért cserébe a francia elnök, Emmanuel Macron nevével is fémjelzett liberális párt vezetője, Guy Verhofstadt megkapja az Európai Parlament (EP) vezetését.

Ezzel össze akarják ugrasztani az EP-t és az Európai Tanácsot, hiszen már egyértelmű, hogy Manfred Webert nem szeretnék vezető pozícióban látni az európai állam- és kormányfők”

– fogalmazott Pócza.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére