Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

WHO: Hatásos a Sinopharm és a Sinovac védőoltása

888.hu, MTI

2021.03.31. 15:15

Az Egészségügyi Világszervezet szerint is biztonságosak a kínai vakcinák.

 

A Sinopharm és a Sinovac kínai gyógyszergyárak benyújtották a Covid-19 elleni védőoltásuk hatásosságáról tanúskodó adatokat, amelyek megfelelhetnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által követelt kritériumoknak, de további adatokra van még szükség”

– közölte szerdán a WHO tanácsadó testületének elnöke.

A WHO Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja (SAGE) reményét fejezte ki, hogy április végére elkészülnek a két védőoltással kapcsolatos ajánlások – jelentette be sajtótájékoztatóján Alejandro Cravioto. A testület március 22-e és 25-e között tartott ülésén vizsgálta a kínai vakcinákat.
A vakcinák gyártóinak előzetesen kérniük kell a szérumok felvételét a szakosított egészségügyi ENSZ-szervezet sürgősségi alkalmazásra javasolt védőoltásainak listájára.

A tanácskozáson tárgyalt főbb kérdéseket összefoglaló jelentés szerint a szakértők jelezték: a WHO jóváhagyását kérelmező két kínai vakcina „bebizonyította a biztonságosságát és a Covid-19-cel szembeni hatásosságát tüneteket mutató betegek esetében”.

„További adatokra van azonban szükség az idős és más betegségekben szenvedő emberekkel kapcsolatban” – mutatott rá a SAGE. A testület szerint bevezetésük után a két vakcina hatásosságával és biztonságosságával kapcsolatban kutatásokat kell folytatni, hogy felmérjék a lakosság e két rétegére gyakorolt hatásaikat.

A WHO az AstraZeneca-vakcina biztonságosságának monitorozását is folytatja, de a brit–svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által a Covid-19 ellen kifejlesztett védőoltás előny-kockázat profilja „hangsúlyosan a használata mellett szól” – közölte az ENSZ-szervezet.
Alejandro Cravioto a sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy a testület biztonságosnak tartja a vakcina használatát, mivel számos felhasználó ország jelzőrendszereket állított fel, és nem érkeztek jelentések problémákról.
Márciusban több európai ország is rövid időre leállította az AstraZeneca készítményének alkalmazását, amíg a gyógyszerfelügyeleti hatóságok megvizsgálták az oltás beadása után keletkezett, igen ritka vérrögképződéses eseteket. Több ország pedig úgy döntött, hogy csak bizonyos korosztályokban alkalmazza a vakcinát, Németország kedden jelentette be, hogy csak a 60 év felettieknél használja.
A vakcina sürgősségi felhasználásra történő, WHO általi jóváhagyása lehetővé teszi az országoknak a saját engedélyeztetési eljárásaik, az import és az alkalmazás felgyorsítását.

2020. december 31-én a WHO elsőként a Pfizer/BioNTech vakcináját hagyta jóvá sürgősségi felhasználásra, majd február 15-én az AstraZeneca/Oxford Dél-Koreában és Indiában gyártott oltóanyagát, végül március 12-én a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár egyadagos vakcináját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére