Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Két napja özönlenek hozzánk a háború elől menekülők Ukrajnából

Jánosy Károly

2022.02.25. 18:30

Két napja jönnek Ukrajnából a háború elől menekülők, magyarok és ukránok, akik egyformán félnek a nem túl biztató jövőtől. Pénteken valamivel kevesebben jöttek át, hiszen a 18 évnél idősebb hadköteles férfiakat már nem nagyon engedik át. A nők és gyerekek azonban hosszú órákon át állnak sorban, hogy Magyarországra jöjjenek. A 888.hu is a határon járt.

Soha ilyen forgalmat nem bonyolított le a vásárosnaményi benzinkút. Szívesen lemondtak erről a „dicsőségről” az ott dolgozók, hiszen még soha nem láttak ennyi könnyet, a család miatt aggódó, idegesen telefonáló vendéget. A töltőállomásoknál mégis türelmesen várnak sorukra az autósok.

– „Csütörtökön kétszer-háromszor ennyien voltak” – világosít fel a pénztáros hölgy. – „Sokan itt találkoznak és együtt mennek tovább.”

A már több, mint egy éve Kecskeméten dolgozó Vitalij is az ismerőseire, no meg a jobb hírekre vár. Esze ágában sincs visszamenni, főleg nem katonáskodni. Inkább a kisírt szemű feleségét próbálja – hiába – nyugtatgatni, mert egyszem gyerekük a hátár boldogtalanabb oldalán rekedt a nagymamánál.

– „Ha haza, nem tudok vissza” – mondja kerékbe tört magyarsággal Vitalij, akinek hirtelenjében egy földije, a Csehországban dolgozó Demjén Ernő segít áthidalni a nyelvi akadályokat.

– „Mikrobusszal jöttem, segítek a rokonoknak ismerősöknek a gyerekeket biztonságban a szülőkhöz juttatni. Mától nem jöhetnek át ukrán útlevéllel a 18 és 60 év közötti férfiak, szóval nem könnyű a helyzet. Igaz, némi pénzzel azért sok minden, még a határátlépés is megoldható” – mutat magyarázólag Ernő a kút mellett álló jó százmilliós Bentley-re és a nem sokkal olcsóbb Mercedes terepjáróra és utasaira. – Nagyszájúskodnak, de inkább innen, a távolból védik a hazát.

Beregsurány előtt sűrűsödik a szembejövő forgalom. Az út mellett afféle alkalmi frissítő állomás, a beregsurányi önkormányzat próbál segíteni a maga szerény eszközeivel, meleg teát, aprósüteményt kínál az érkezőknek, akik kisebb-nagyobb kerekes bőröndöket, sporttáskákat húznak maguk mögött. Gyerekek próbálják cipekedő édesanyjuk, nagyanyjuk kezébe kapaszkodni. Egy öt–hat tagú csoport a Tisza túlpartján fekvő falucskából, Badalóból érkezett, és egyelőre rokonoknál húzzák meg magukat.

– „Kivárjuk a szebb napokat ”– mondják szinte egyszerre. – „Csak nem tart örökké ez a háború, imádkozunk a békéért.”

A két határ között, még a magyar oldalon a nyurga, 16 éves, beregszászi Peti a szebb napok mellett édesanyjára vár. Csütörtökön egy szál ruhában érkezett, s már nem tud, igaz, nem is nagyon akar visszamenni. Tarpára vagy Tiszadobra megy a rokonaihoz. Online oktatás van, szóval az iskolából sem marad ki. – „Aztán pedig ki tudja, mi lesz” – mondja nem túl derűlátóan, és hozzáteszi: „Jobb, ha nem megyek át a határon, mert órákig tart, mire az ukránok kiengedik az embert. Nem beszélve arról, hogy iszonyatos sorok állnak a kiléptetésre.”

– „Már majd' nyolc órája úton vagyok” – mondja a két kislányával cipekedő fiatalasszony, miközben a rokona kocsiját várja és több-kevesebb sikerrel próbálja leszerelni a körülötte settenkedő fotósokat. – „Székesfehérvárra megyek az anyámhoz, aki azt szeretné, hogy maradjak, de én inkább visszamegyek, ott van az egész életem. A férjem ukrán, ő odahaza maradt. Talán majd jobbra fordul a sorsunk.”

– „Németországban dolgozom, eddig két-három havonta hazajöttem a családhoz, most nem tudom, mikor és hogyan láthatom a szeretteimet” – mondja elkeseredetten a kocsija felé ballagva Verbiás András.

Az eddig fodrászként dolgozó Julcsi tízéves-forma fiával és édesanyjával érkezik a határhoz. Reménykedik, hogy itt élő rokonai segítségével talál majd munkát magának. Meglepetésre, sokat látott édesanyja kertelés nélkül kijelenti, a szovjet időkben jobb volt. Nem számított, hogy magyar, ruszin, tót vagy ukrán a nemzetiséged, volt munka és megélhetés.

– „Most meg csak ígérgetnek a politikusok, és mire megyünk vele?” – teszi fel magának a költői kérdést.

A barabási határátkelő most csendes – állítják a sorompó magyar oldalán ácsorgók, várakozók. Egy napja soha nem látott népvándorlás kezdődött, ahhoz képest most nyugalom van. Magyar oldalról nem látni, de a sorompó másik oldalán órákig tart, mire átér az ember.

– „Megette a fene az egészet” – mondja a kocsija mellett Máté Dániel, és mond még valami cifrát a politikusokról. Olyasfélét, ami nehezen vagy inkább egyáltalán nem tűri a nyomdafestéket. A körülötte állók pedig egyetértően bólogatnak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére