Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fedőneve: T9 – Mi köze Mátyás királynak az ajándékhoz, amit Nagy Feró kapott a miniszterelnöktől?

888.hu

2021.01.15. 09:46

Tegnap érkezett meg a rejtélyes T9 fedőnévvel ellátott küldemény a 75. születésnapját ünneplő Nagy Feróhoz.

 

De mi köze ehhez talán legsikeresebb uralkodónknak, Mátyás királynak? Nagyon is sok. Ráadásul a szálak Táncsics és Kossuth börtönéhez is elvezetnek – írja a Ripost.

Ha Nagy Feró minderről tudomást szerez, talán lassít a tempón, és ritkábban kóstol majd bele abba az ajándékba, amelyet tegnap egy hivatalos küldöttség vitt el hozzá a Petőfi rádió stúdiójába. Mert tényleg ritka és rendkívüli, amit T9 fedőnéven kapott.

T9, azaz Táncsics utca 9., a budai vár egyik legtöbb legendával körülvett helyszíne.

Itt raboskodott a Habsburgok börtönében Kossuth Lajos és Táncsics Mihály, de épített itt a tatárjárás után királyi központot IV. Béla, aztán meg védőbástyát Szapolyai János.

De hogy mi köze az egészhez Mátyás királynak, az még érdekesebb. Ő honosította meg ugyanis gyönyörű reneszánsz budai palotájában a fügét. Az egyenesen Itáliából hozott tövekkel tele volt a budai vár legnaposabb, déli-délkeleti része. A Vár jó ismerői szerint mind a mai napig sok helyen hajtanak ki a legváratlanabb helyeken fügepalánták, amelyek 500 év múltán is őrzik Mátyás király emlékét...

Egy nagyra nőtt, legalább 100 éves fügefa például a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt, Kossuth egykori börtönének, a középkori lőportárnak a falába gyökerezve terem évente több kiló fügét. A nagyra növő, piros húsú termésből a Várkapitányság tavalyi döntése alapján fügepálinkát főztek. Ha úgy tetszik, Mátyás király, Kossuth és Táncsics emlékére...

Ebből a kétségkívül történelmi pálinkából küldött egy palackkal Nagy Ferónak 75. születésnapjára a miniszterelnök...

(Fotó: Ripost)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére